Спеціальні потреби

Україна відстояла свою незалежність великою мірою завдяки протиракетній обороні – високопосадовець Пентагону


Помічник міністра оборони з питань космічної політики Джон Плам: «Український суверенітет зберігся сьогодні значною мірою тому, що українські сили зробили протиповітряну оборону головним пріоритетом».
Помічник міністра оборони з питань космічної політики Джон Плам: «Український суверенітет зберігся сьогодні значною мірою тому, що українські сили зробили протиповітряну оборону головним пріоритетом».

Україна змогла відстояти свій суверенітет великою мірою завдяки тому, що українські сили зробили протиповітряну оборону головним пріоритетом, заявив високий представник Пентагону під час слухань у Сенаті про збільшення асигнувань на протиповітряну та протиракетну оборону.

Виступаючи у вівторок перед Комітетом Сенату зі збройних сил та Підкомітетом зі стратегічних сил помічник міністра оборони з питань космічної політики Джон Плам сказав, що Росія задіяла проти України «тисячі авіаційних і ракетних платформ усіх типів, починаючи від гіперзвукових ракет і закінчуючи БПЛА малої дальності». Вона використовувала ракети проти невійськових цілей, намагаючись тероризувати цивільне населення України, додав Плам.

Але той факт, що українці можуть відбити більшість із цих атак за допомогою американської та західної протиракетної техніки, свідчить про визначальний фактор цього виду зброї у сучасній війні, наголосив Плам у своєму свідченні в Конгресі у вівторок, 9 травня.

«Український суверенітет зберігся сьогодні значною мірою тому, що українські сили зробили протиповітряну оборону головним пріоритетом. Сполучені Штати надали Україні понад 1600 ракет Stinger батарею Patriot, дві національні удосконалені зенітно-ракетні системи (NASAM) і 12 систем протиповітряної оборони Avenger», – заявив Плам.

Він додав, що США та партнери надають обладнання для інтеграції західних пускових установок ППО, ракет і радарів, які дають можливість Україні інтегрувати західну протиповітряну та протиракетну техніку з тією, яку українські військові вже мають у своєму розпорядженні.

Як повідомляв Голос Америки, Пентагон оголосив у вівторок, що Сполучені Штати нададуть Україні до 1,2 мільярда доларів, які будуть призначені в основному для посилення протиракетної оборони України напередодні очікуваного контрнаступу. Фінансова допомога на закупівлю додаткових ракет ППО, артилерійських боєприпасів і супутникових зображень у комерційних компаній надходить у рамках програми під назвою «Ініціатива сприяння безпеці України», яка дозволяє Києву купувати товари безпосередньо в оборонної промисловості.

Згідно з урядовими даними США, з 2016 по 2021 рік Вашингтон виділив Києву понад 1,32 мільярда доларів у рамках цієї ініціативи. З урахуванням нового оголошення, наданої США з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року, становить майже 14,6 мільярда доларів.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG