Спеціальні потреби

Байден розраховує найближчим часом поговорити з лідером Китаю


Лідер Китаю Сі Цзіньпін і президент США Джо Байден перед зустріччю на полях саміту G20, 14 листопада 2022 року, Балі, Індонезія. AP/Alex Brandon
Лідер Китаю Сі Цзіньпін і президент США Джо Байден перед зустріччю на полях саміту G20, 14 листопада 2022 року, Балі, Індонезія. AP/Alex Brandon

Сполучені Штати хочуть відновити регулярний зв’язок із Китаєм, і президент Джо Байден розраховує поговорити з китайським лідером Сі Цзіньпіном телефоном найближчим часом, заявив радник США з національної безпеки Джейк Салліван, повідомляє агенція Reuters.

Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram.

Сам Байден, відповідаючи на запитання, чи буде він говорити з Сі найближчим часом, відповів "так", але він відмовився повідомити, коли саме планується ця розмова. Джо Байден і Сі Цзіньпін у листопаді минулого року провели переговори на Балі. Тоді, серед іншого, обговорювалася ситуація в Україні.

Раніше Голос Америки повідомляв, що вже наступного тижня Сі Цзіньпін може відвідати Росію і провести телефонні переговори з президентом України Володимиром Зеленським вперше з початку повномасштабного вторгнення Москви.

Кілька джерел, знайомих із планами, повідомили Reuters, що Сі може відвідати Москву раніше, ніж очікувалося, у відповідь на давнє запрошення президента Росії Володимира Путіна. Про його плани також провести відеоконференцію із Зеленським повідомила Wall Street Journal з посиланням на джерела, які Reuters не вдалося підтвердити незалежно.

З минулого місяця Сполучені Штати неодноразово заявляли, що вони вважають, що Китай розглядає можливість озброїти Росію, але Пекін це заперечує. Зеленський сказав, що це спровокує Третю світову війну, але також вважає, що Пекін усвідомлює ці ризики, маючи на увазі, що сумнівається в такій ймовірності.

Китай і Росія уклали "безмежне" партнерство в лютому 2022 року, за кілька тижнів до того, як Росія вторглася в Україну, і обидві сторони неодноразово публічно підтверджували міцність своїх зв’язків. Головний дипломат Китаю відвідав Москву в лютому на тижні першої річниці війни, коли президент США Джо Байден відвідав Київ.

Форум

XS
SM
MD
LG