Спеціальні потреби

Білий дім: Північна Корея постачає ракети для «вагнерівців» для війни в Україні 


Речник Білого дому: вплив Євгена Пригожина, засновника ПВК «Вагнер», зростає.
Речник Білого дому: вплив Євгена Пригожина, засновника ПВК «Вагнер», зростає.

Північна Корея поставила Росії протипіхотні ракети, які оплатила «Група Вагнера», і яка використовуватиме їх для ведення війни в Україні. Про це повідомив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі, посилаючись на нещодавно розсекречену інформацію.

«Сьогодні ми можемо підтвердити, що Північна Корея завершила початкову поставку зброї "Вагнеру", який оплатив це обладнання. Минулого місяця Північна Корея поставила піхотні ракети та снаряди в Росію для використання "Вагнером"», – сказав Кірбі у четвер під час зустрічі з журналістами у Білому домі.

За його словами, «кількість матеріалів, переданих "Вагнеру", не змінить динаміку бойових дій в Україні», але тим не менше, Білий дім «стурбований тим, що Північна Корея планує поставити більше військового обладнання».

Представник Білого дому наголосив, що Росія дедалі більше покладається на постачання зброї з «держав-парій», і хоча Північна Корея заявляла, що не постачає зброї Росії, у Білого дому є дані, що такі поставки відбуваються, «в порушення резолюцій Ради безпеки ООН».

У листопаді Білий дім заявив, що Пхеньян таємно постачає Росії «значну кількість» артилерійських снарядів. Північна Корея заявила, що ніколи не мала угод на постачання зброї до Росією і не планує це робити.

За словами Кірбі, США закликають Північну Корею «негайно припинити» поставки для «вагнерівців», також Кірбі повідомив, що США поставлять це питання перед Радою Безпеки.

Кірбі зазначив, що США також ухвалять наступні санкції і щодо самої «Групи Вагнера», що перекриє можливість цій організації закуповувати зброю, що містить американські компоненти будь-де у світі.

Вплив «Групи Вагнера» зростає – Кірбі

Недостатня підготовка російських військових змушує російське військове командування на Донбасі дедалі більше покладатися на приватну військову компанію «Групу Вагнера», повідомив речник Білого дому з питань безпеки.

У деяких випадках «Група Вагнера» здійснює керівництво операціями російських військових, сказав Кірбі.

«Російське командування дедалі більше покладається на приватну військову компанію "Група Вагнера" під час бойових операцій на частинах Донбасу, а в деяких випадках російські військові підпорядковуються командуванню "Вагнера"», – додав він.

Посилаючись на нещодавно розсекречену інформацію, Кірбі сказав, що наближений до президента Росії Володимира Путіна керівник «Групи Вагнера» Євген Пригожин «витрачає понад 100 мільйонів доларів щомісяця на фінансування роботи "вагнерівців" в Україні».

За словами Кірбі, «Група Вагнера», яку звинувачують у воєнних злочинах в Україні та інших країнах, зіткнулася з проблемами щодо «вербування росіян, які готові воювати та померти в Україні». Внаслідок чого «чиновники "Вагнера", включаючи самого пана Пригожина», їздили до російських в’язниць і вербували засуджених, щоб вони пішли воювати на передову, включно з в’язнями із серйозними захворюваннями, сказав Кірбі.

«За нашими оцінками, наразі «Вагнер» має в Україні близько 50 000 співробітників, у тому числі 10 000 контрактників і 40 000 засуджених», – повідомив Кірбі журналістам.

За словами речника Білого дому, за американськими даними, протягом останніх кількох тижнів близько 1000 «вагнерівців» загинули під час бойових дій в Україні, і, за словами Кірбі, «90% з них були ув’язненими».

«Очевидно, що пан Пригожин не має жодної поваги до життя, напевно, до життів українців, але і до життів росіян так само», – сказав Кірбі.

Як каже Кірбі, Пригожина цікавить лише його вплив у Кремлі, і цей вплив останнім часом зростає.

Як повідомляв «Голос Америки», на початку грудня сенатори від Республіканської та Демократичної партії, подали до Сенату США законопроект, який передбачає визнання російської військової компанії "Група Вагнера" терористичною організацією. Відповідний законопроект також буде подано до Палати представників Конгресу США, йдеться в повідомленні.

Сенатори та конгресмени-співавтори відповідних законопроектів закликали притягнути "Групу Вагнера" до відповідальності за злочини, які, за словами законодавців, включають "вбивства та погрози журналістам, викрадення дітей, застосування нервово-паралітичної речовини проти цивільних, катування, зґвалтування та торгівлю жінками та дітьми".

Також на початку грудня Державний департамент наклав санкції російську приватну військову компанію «Група Вагнера», яка діє на території України, Сирії та низки африканських країн, однією з організацій, визнавши її однією з організацій, що обмежують свободу релігії за її діяльність у Центральноафриканській Республіці.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG