Спеціальні потреби

Українці можуть отримати репарації за злочини “вагнерівців”


FILE PHOTO: Wagner private military group centre opens in St Petersburg
FILE PHOTO: Wagner private military group centre opens in St Petersburg

Українці мають шанс отримати відшкодування за злочини бойовиків компанії “Вагнер”. Позов проти російського угруповання подали у Британії, повідомляє агенство Reuters. Адвокат Джейсон МакК’ю, який займається цієї справою, переконаний, що домогтися репарацій за страждання українців цілком реально.

«Разом ми можемо трусити і розбирати цю матрьошку, аж поки в неї всередині не з'являться коштовності, які ми маємо вимагати і віддати українцям заради справедливості», - заявив адвокат.

Він зазначив, що позов до Високого суду Британії від імені ймовірних жертв “вагнерівців” спрямований на активи групи і затягне Москву по судах.

Крім того, британський адвокат прогнозує низку інших позовів проти «воєнної машини» президента Росії Володимира Путіна. Адже група “Вагнера”, яка від початку була укомплектована ветеранами російських збройних сил, воювала також у Лівії, Сирії, Центральноафриканській Республіці, Малі та інших країнах.

Коментар щодо позову від представників ПВК “Вагнер” отримати не вдалося.
Тим часом заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики, народна депутатка Галина Янченко заявила, що Київ співпрацює з британськими юристами та надає необхідні деталі й докази військових злочинів Росії в Україні. Вона переконана, що перемога в цій справі у суді в Лондоні допоможе Києву переконати партнерів, зокрема Вашингтон, визнати Росію державою-спонсором тероризму, а ПВК “Вагнер” - терористичною організацією. «Якщо певні західні інституції чи політики бояться визнати Росію спонсором тероризму, а також визнати «Вагнер» терористичною організацією, то з чіткими доказами це не буде складно», - вважає Янченко.

В матеріалі використані джерела Reuters.

Форум

XS
SM
MD
LG