Спеціальні потреби

НАТО обговорює можливість надання Україні систем Patriot - Столтенберґ


Американські системи ПВО MIM-104 Patriot, Польща, 16 березня 2022. REUTERS/Fabrizio Bensch
Американські системи ПВО MIM-104 Patriot, Польща, 16 березня 2022. REUTERS/Fabrizio Bensch

Серед країн НАТО триває обговорення про можливість надання Україні систем ПВО Patriot. Про це, 29 листопада, під час саміту міністрів закордонних справ НАТО в Бухаресті заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберґ.

"У питанні надання нових систем, що стосується Patriot - зараз триває дискусія про це, - сказав Столтенберґ. - Але також ідеться про те, щоб уже надані системи функціонували та були ефективними, і для цього ми повинні надавати запчастини для ремонту систем, та боєприпаси".

Інформацію, що дискусія щодо надання Києву систем Patriot триває, нині підтвердив також американський воєнний високопосадовець: "Розглядаються всі варіанти [...] Patriot - це один із засобів протиповітряної оборони, який розглядається, серед інших".

Столтенберґ також зауважив: "Одна з головних причин, чому на саміті присутній міністр [закордонних справ України] Кулеба, мати змогу сісти разом, як ми зробимо цього вечора, і як мали двосторонню зустріч нині, це обговорити нагальні потреби та конкретні запити, які Україна озвучує союзникам по НАТО. І цей діалог дозволив нам підвищити рівень допомоги з боку НАТО до безпрецедентного рівня. Тому важливо, щоб ми продовжували зустрічатись і переглядати конкретні пункти у списку [засобів допомоги]. Ми робимо це у межах зустрічей НАТО, а також зустрічей формату "Рамштайн"".

Раніше Голос Америки повідомляв, що попри неодноразові прохання українських лідерів, західні держави досі не надали Україні певних видів зброї західного виробництва, зокрема, важкі танки, бойову авіацію та далекобійні ракети. Напередодні в інтерв’ю виданню Politivo.eu Кулеба назвав "фактом" те, що "є країни світу, які мають те, що потрібно Україні, але з політичних міркувань не продадуть це в достатній кількості".

Форум

Відео - найголовніше

Підсумки візиту держсекретаря Блінкена до Києва. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00
XS
SM
MD
LG