Спеціальні потреби

Путін відвідає саміт G20. У Білому домі кажуть - якщо так, Зеленському теж має бути дозволено взяти участь - Bloomberg 


Архівне фото Індонезійського президентського палацу - президент Індонезії Його Відодо та президент України Володимир Зелнський під час зустрічі в Києві 29 червня 2022 року. (Laily Rachev, Indonesian Presidential Palace via AP
Архівне фото Індонезійського президентського палацу - президент Індонезії Його Відодо та президент України Володимир Зелнський під час зустрічі в Києві 29 червня 2022 року. (Laily Rachev, Indonesian Presidential Palace via AP

Лідери Росії та Китаю планують відвідати саміт «Групи двадцяти», що відбудеться на індонезійському острові Балі в листопаді. Про це повідомив господар саміту, президент Індонезії Джоко Відодо в інтерв’ю Bloomberg News у четвер.

«Сі Цзіньпін приїде. Президент Путін також сказав мені, що приїде», - заявив Відодо, більш відомий як Джокові, в інтерв’ю американському виданню.

Це вперше лідер Індонезії підтвердив, що російський та китайський очільники планують з’явитись на листопадовому саміті.

Як пише Bloomberg, «Присутність Сі та Путіна на зустрічі призвела б до відкритого протистояння з президентом США Джо Байденом та іншими демократичними лідерами, які вперше зустрічатимуться особисто після вторгнення Росії в Україну».

Як нагадує видання, Байден висловлював пропозицію виключити Росію з G20 після її вторгнення в Україну, а офіційні особи США раніше чинили тиск на Індонезію, щоб не допустити Путіна до саміту на Балі.

Bloomberg зауважує також, що присутність Путіна може призвести до того, що він опиниться віч-на-віч з Володимиром Зеленським – уперше від початку повномасштабної війни. Адже президент України запрошений на саміт, і його приїзд на Балі очікується.

Крім того, останніми тижнями, після візиту спікера Палати представників Ненсі Пелосі на Тайвань зростає напруга між Сполученими Штатами та Китаєм, хоча Байден і Сі залишають відкритою можливість провести свою першу особисту зустріч на полях саміту на Балі.

А тим часом як сказав президент Індонезії в інтерв’ю Bloomberg News, «Індонезія прагне дружити з усіма». За його словами, «Суперництво великих країн справді викликає занепокоєння. Ми хочемо, щоб цей регіон був стабільним і мирним, аби ми могли працювати над економічним зростанням. І я думаю, не тільки Індонезія, але й азіатські країни хочуть того самого».

«Джоко Відодо готує першу зустріч між президентом Росії та західними лідерами з початку війни в Україні», - зазначила, коментуючи новину, американська медіакомпанія Politico. Як зауважило видання, «Згідно з індонезійською традицією неприєднання, Джокові намагається зберігати нейтральну позицію, незважаючи на жорстоку війну Путіна проти України».

Politico нагадує, що наприкінці червня президент Індонезії став першим азіатським лідером, який відвідав Київ і Москву з початку повномасштабного вторгнення, намагаючись позиціонувати себе як посередника та закликаючи припинити бойові дії.

Індонезія, яка головує в G20 цього року, під час підготовки до саміту «Двадцятки» зіткнулася з тиском західних країн, які наполягали на відкликанні запросин Путіну через його вторгнення в Україну.

Так, американський тижневик Newsweek називав майбутню зустріч на Балі «Незручним самітом для Сполучених Штатів», Wall Street Journal закликав «бойкотувати G20, якщо Путін приїде на саміт», а газета Washington Post, звертаючись до Байдена, саркастично зазначала: «Ласкаво просимо на Балі, пане президенте. Вашим компаньйоном за вечерею буде масовий вбивця і військовий злочинець Володимир Путін».

Натомість як стверджує американська телекомпанія CNN, «Бойкот саміту G20 серйозно не розглядався, оскільки Байден і його команда не хотіли, щоб це виглядало так, ніби вони поступаються столом Путіну».

«Натомість США та інші країни Великої сімки заохотили Індонезію запросити для участі президента України Володимира Зеленського в якості гостя задля демонстрації підтримки України», - мовиться у статті, опублікованій CNN.

А тим часом ситуацію прокоментували у Білому домі. Як повідомила медіакомпанія Bloomberg у п'ятницю, у Раді національної безпеки США заявили: президент Байден не вважає, що Путін повинен бути присутній на форумі G20, оскільки він веде війну в Україні. Якщо ж Путін таки приїде, тоді - цитує Bloomberg думку Білого дому - Зеленський також повинен отримати можливість бути присутнім.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG