Спеціальні потреби

ООН: світові ціни на продовольство знизились в липні, зокрема завдяки домовленості щодо українського зерна


Фото: комбайн збирає врожай пшениці в Одеській області, червень 2022 року (Photo by Олександр Гіманов / AFP)
Фото: комбайн збирає врожай пшениці в Одеській області, червень 2022 року (Photo by Олександр Гіманов / AFP)

Світові ціни на продовольство знизились в липні, після рекордного зростання, свідчить Світовий Індекс продовольства, який публікує Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (FAO).

В ООН, однак, заявили про високий рівень непевності щодо подальшої динаміки цін, зокрема з огляду на високі ціни на добрива.

"Зниження цін на продовольство з дуже високих рівнів є гарною новиною, особливо, коли йдеться про доступ до їжі, - заявив головний економіст FAO Максімо Тореро. - Однак є велика непевність, включаючи через високі ціни на добрива, які впливають на прогнози врожаю та добробут фермерів, негативний світовий прогноз та рух валют - все це створює серйозну напругу для світової глобальної безпеки".

Новини про домовленість щодо українського зерна стали важливим фактором такого зниження, прокоментували в організації. Світові ціни на пшеницю знизились на 14,5% в липні, а на кукурудзу - на 10,7% частково в результаті домовленості про розблокування експорту зерна з портів Чорного моря а також через збір врожаю в північній півкулі, повідомляє організація.

В п'ятницю перший караван кораблів з українською кукурудзою вирушив з українських портів.

Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков підтвердив у Facebook, що три балкери перевозять 57 тисяч тонн української кукурудзи, яка прямує до Туреччині, Великої Британії та Ірландії.

ООН та Туреччина стали посередниками в підписанні минулого місяця домовленостей щодо розблокування українських портів для експорту зерна.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG