Спеціальні потреби

США закликають Росію повернути примусово депортованих українців і допустити до місць "фільтрації" незалежних спостерігачів 


Державний секретар США Ентоні Блінкен 
Державний секретар США Ентоні Блінкен 

США закликають Росію негайно припинити систематичні “фільтрації” та примусову депортацію українців із окупованих територій.

Про це мовитьсяу заяві Державного секретаря США Ентоні Блінкена, опублікованій у середу, 13 липня.

«За оцінками різних джерел, зокрема, від російського уряду, російська влада допитала, затримала і примусово депортувала до Росії, часто до ізольованих регіонів на Далекому Сході, від 900 тисяч до 1,6 мільйона громадян України, включаючи 260 тисяч дітей", - заявив Державний секретар США Ентоні Блінкен.

Москва віддає українських дітей на усиновлення, а тисячі інших людей “зникають”, йдеться у повідомленні.

"Російська влада навмисне розлучає українських дітей з батьками та викрадає дітей із дитячих будинків перед тим, як віддати їх на усиновлення в Росії", - мовиться у заяві Ентоні Блінкена, який посилається на повідомлення різних джерел.

За його словами, зростає кількість доказів того, що російська влада затримує або сприяє зникненню тисяч мирних громадян України, які не пройшли "фільтрацію".

Блінкен закликав Росію звільнити затриманих, надати можливість безпечно повернутись додому тим, кого примусово вивезли, а також допустити незалежних спостерігачів до так званих “фільтраційних” таборів та до місць примусової депортації.

“Очевидці та ті, хто пережив операції з “фільтрації”, затримання та примусову депортацію, повідомляють про часті погрози, переслідування та випадки тортур з боку російських силовиків”, - мовиться у заяві Держдепу.

“Незаконна передача та депортація осіб, що перебувають під захистом, є серйозним порушенням Четвертої Женевської конвенції про захист цивільних осіб, і є воєнним злочином”, - сказав глава зовнішньополітичного відомства США.

Українська влада звинувачує Росію в депортації сотень тисяч людей з окупованих територій та примушує їх проходити так звані “фільтраційні табори”.

РФ у свою чергу заперечує переслідування цивільних осіб в Україні. У Кремлі заявляють, що Росія пропонує гуманітарну допомогу тим, хто хоче залишити Україну.

Салліван: «Cпроба Росії стерти Україну з мапи світу не досягне успіху». Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG