Спеціальні потреби

Вперше з 2019 року в Україні може з’явитися повноважний посол США. Які шанси і чому це важливо?


На цьому офіційному портреті без дати, наданому Державним департаментом США, зображена посол Бріджит Брінк. (Державний департамент США через AP)
На цьому офіційному портреті без дати, наданому Державним департаментом США, зображена посол Бріджит Брінк. (Державний департамент США через AP)

У вівторок, 10 травня, Комітет із закордонних справ Сенату США розглядатиме кандидатуру Бріджит Брінк на посаду Посла США в Україні.

Наразі Брінк обіймає посаду Посла США в Словацькій Республіці. Уся її попередня кар’єра дипломата була тією чи іншою мірою пов’язана із країнами, де присутній вплив Росії. Згідно із офіційним сайтом Держдепу, вона обіймала посаду заступниці помічника секретаря в Бюро з питань Європи та Євразії Державного департаменту, де вона відповідала за питання Східної Європи, Кавказу та затяжні конфлікти в Європі. Вона також була заступницею глави місії в посольствах США в Узбекистані та Грузії. Перед тим вона посідала посаду директорки з питань Егейського моря та Південного Кавказу в Раді національної безпеки США, працювала в Державному департаменті заступницею директора з питань Південної Європи, спеціальною помічницею міністра з політичних питань. Свою кар'єру Брінк, родом з Мічигану, розпочала в Белграді, Сербія, у 1997-1999-х роках. Вона володіє російською та сербською, а також грузинською та французькою мовами на базовому рівні, повідомляє її офіційна біографія.

Затвердження має відбутись швидко

Дипломати, з якими поспілкувався “Голос Америки”, очікують, що її затвердження відбудеться швидко.

“По-перше, вона дуже кваліфікована, вона знає регіон, вона знає війну, вона була послом у Словаччині, тож добре знайома з усіма поточними проблемами. Її дуже поважають. Її підтримують як республіканці, так і демократи. Цього тижня вона зустрічалася з ними”, - сказав колишній тимчасовий повірений у справах США в Україні, а нині віце-президент Інституту мира США Вільям Тейлор.

А по-друге, наголосив він, у Конгресі, де існує міцна двопартійна підтримка України, поспішатимуть якомога швидше провести слухання та призначити голосування в Сенаті, аби вона могла розпочати виконувати свої обов’язки.

Одразу після того, як 25 квітня президент США номінував Брінк на цю посаду, сенаторка-демократа Джін Шагін, яка очолює підкомітет Сенату із закордонних справ з питань Європи та регіонального співробітництва в галузі безпеки та є старшим членом Комітету Сенату з питань збройних сил, висловилася на підтримку цієї кандидатуру. Її офіс розповсюдив заяву, в який вона вітає висунення Брінк як важливий прогрес “у захисті нашої національної безпеки та зміцненні нашого дипломатичного корпусу”.

“Оскільки російські війська здійснюють жахливе насильство над громадами по всій Україні, призначити посла надзвичайно важливо для координації ключової військової та гуманітарної допомоги та допомоги нашим партнерам у захисті. Брінк відіграватиме вирішальну роль у цей ключовий момент, щоб притягнути Росію до відповідальності та надати Україні можливість захищатися, оскільки ми координуємо спільну відповідь з нашими європейськими союзниками. Я з нетерпінням чекаю, що її кандидатура буде швидко розглянута та затверджена цим Сенатом», - йдеться у заяві.

“Чудовою новиною в критичний момент” раніше назвав висунення Брінк лідер більшості в Сенаті Чак Шумер та пообіцяв зробити її затвердження Сенатом пріоритетом, повідомляє «Вашингтон Пост».

Колишній посол США в Польщі, а нині старший науковий співробітник Атлантичної ради Деніел Фрід зазначив, що серед демократів існує висока підтримка кандидатури Брінк. А для республіканців, зауважив він, як би вони до неї не ставились, після того, як вони критикували адміністрацію США за те, що та затримує призначення посла, їм буде складно самим затримувати її затвердження.

«[Ця критика] має підстави. Це не повинно було в них зайняти рік. Але тоді важко критикувати адміністрацію за повільність, а потім самим уповільнювати процес».

Готова та чекає з нетерпінням на початок роботи в Україні

Брінк вже готується до зайняття посади і з нетерпінням чекає, аби виїхати в Україну, розповів «Голосу Америки» Тейлор, який, за його словами розмовляв з нею на початку цього тижня. На думку дипломата, Брінк – добре готова, аби виконувати обов’язки Посла США в критичний для України та відносин обох країн час.

«У цей час потрібен той, хто розуміє весь регіон, розуміє політику відносин з Росією, розуміє важливість України для Сполучених Штатів, для Європи та для світу, оскільки Україна, як ми знаємо, бореться проти росіян заради себе і захищає Європу, захищає американські цінності», - сказав Тейлор.

Вже наступного дня після російського вторгнення, Брінк відвідала кордон Словаччини з Україною, куди почали прибувати українці, змушені виїхати зі своєї країни. Вона заявила, що США продовжуватимуть підтримувати обидві країни в нових умовах, повідомляє NPR.

«Оскільки ми всі підтримуємо Україну, я уважно стежу за наданням Словаччиною прямої гуманітарної допомоги Україні та спроможностями постачати реверсний газ з 2014 року. Свідчення допомоги та підтримки, яку словацькі війська пропонують Україні, викликає смирення та захоплення. Моє серце - з кожною жертвою цієї безглуздої війни», - цитує Брінк видання.

Деніел Фрід, який каже, що знайомий з Бріджит Брінк вже 20 років, говорить, що їй добре відома політикою Росії в регіоні, адже вона прослужила більшу частину своєї кар’єри в країнах, які з нею межують. До того ж, додав він, дипломатка має добру вдачу.

«Вона сильна і впевнена в собі людина, але також, якщо можна так сказати, - дуже приємна. Вона добра і не відчуває потреби демонструвати свою силу, крім випадків, коли їй це потрібно».

Брінк стане першим послом США в Україні з 2019-го року, коли раніше за передбачений час закінчилася каденція Марі Йованович. Тейлор, як і Крістіна Квін, яка зараз очолює Посольство США, обіймав посаду тимчасового повіреного у справах США. Тейлор високо оцінив роботу своєї наступниці, але сказав, що перебування у статусі посла дасть Брінк додаткові повноваження.

«[Крістіна Квін] дуже гарно попрацювала і зможе широко представити Бріджит, посла Брінк, українській владі – Зеленському, всім його співробітникам, міністрам. Тож це буде дуже гарна передача. І коли є затверджений посол, якого обрав президент і затвердив Сенат, це дає йому, додаткову вагу», - зауважив дипломат.

За словам Фріда, перебуваючи на посаді посла, Брінк матиме кращий доступ до урядовців США найвищого рівня.

«Будь-який посол США в Україні зможе підняти трубку і зателефонувати високопоставленим особам в Білому домі та Держдепартаменті».

Очікувано, основним пріоритетом роботи нового посла в Україні стане координація підтримки, яку надає США Україні у протистоянні агресії, сказав Тейлор.

«Дискусії, комунікації, прохання українців до американців, пропозиції та поради американців українцям, підтримка, яку Вашингтон може надати Києву - все це зосереджується на тому, аби виграти війну. І посол Брінк буде там в час, коли зусилля українців у протистоянні росіянам набирають обертів. Українці виграють цю війну і посол Брінк буде там, аби допомогти їм рухатися до наступного етапу - відбудови та реконструкції».

Посольство надає дуже важливий контекст та інформацію, а також довідкову інформацію про те, як триває робота. Найкраще це робити в Києві.

Наразі війна в Україні є головним зовнішньополітичним пріоритетом Вашингтона, коли високопосадовці Державного департаменту, Міністерства оборони, адміністрації, Ради нацбезпеки та інших відомств зосереджені на Україні. У таких умовах, зазначив Тейлор, дуже важливо мати посольство у Києві для збирання, аналізу інформації та координації комунікації Києва з Вашингтоном.

«Посольство надає дуже важливий контекст та інформацію, а також довідкову інформацію, розвіддані про те, як триває робота в Києві і загалом в Україні. Найкраще це робити в Києві. Тому так важливо повернути посольство в гру».

У понеділок, 2 березня, Посольство США в Україні перенесло свою роботу з Польщі до Львова. Під час брифінгу для преси тимчасова повірена США в Україні Крістіна Квін сказала, що вони сподіваються повернутися до Києва до кінця місяця, якщо це дозволять умови безпеки.

Грузинська контроверсія

У грудні 2018 року, американське видання «Зовнішня безпека», посилаючись на свої джерела в американському уряді та серед колишніх чиновників, написало, що уряд Грузії відмовився підписувати погодження на призначення Бріджит Брінк на посаду посла США в Грузії через її нібито схильність до колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі. Чиновники, з якими спілкувалося видання, оскаржують це звинувачення.

Уряд Грузії цю інформацію також заперечив. Заступниця міністра закордонних справ Грузії Хатуна Тотладзе заявила, що «інформація є неправдивою, а повторення неправдивої інформації -шкідливе», написав веб-сайт Agenda.ge. Видання також цитує члена правлячої партії «Грузинська мрія» Георгія Вольського, який каже, що в грузинського уряду «немає ресурсів», щоб вплинути на рішення уряду Сполучених Штатів.

Фрід сказав, що він знайомий із цією історією, але не може довести, правда це чи ні. Але він точно знає, що подібне звинувачення є нісенітницею.

«Вона не була ні за, ні проти Саакашвілі, вона була за грузинську демократію, за майбутнє Грузії із заходом. Помилка аматорів полягає в тому, що вони часто думають, що посли США займають чиюсь сторону у внутрішній політиці. Інколи вони так, роблять помилки. Але не Бріджит, професіонали майже ніколи не роблять такої помилки, і я точно знаю, що вона цього не робила».

Не буде Бріджит Брінк, у разі її затвердження Послом США в Україні, займати чиюсь сторону й в українській внутрішній політиці, завірив Фрід.

У статті використано матеріали «Washington Post», NPR.

Дивіться також: нн Епплабаум: Чому Путін, як колись Сталін, так боїться України. Інтерв’ю

Енн Епплабаум: Чому Путін, як колись Сталін, так боїться України. Інтерв’ю
please wait

No media source currently available

0:00 0:20:51 0:00

  • 16x9 Image

    Тетяна Ворожко

    Головна виконавча редакторка Української служби Голосу Америки, журналістка. Висвітлюю політику, відносини України-США, соціальні питання, але найбільш люблю розповісти гарну людську історію. Роблю включення із місця подій, записую інтерв’ю, пишу аналітичні статті, запускаю нові проєкти. Авторка двох книг та двох документальних фільмів. 

XS
SM
MD
LG