Спеціальні потреби

Білий дім: поїздка Байдена до Європи підкреслить відданість США трансатлантичним відносинам


Речниця Білого дому Джен Псакі
Речниця Білого дому Джен Псакі

Президент США Джо Байден у червні відвідає Великобританію, Бельгію і Швейцарію в межах своєї першої закордонної поїздки з моменту вступу на посаду.

Як заявила речниця Білого дому Джен Псакі, ця поїздка «підкреслить відданість Америки відновленню союзів, пожвавленню трансатлантичних відносин та тісній співпраці з союзниками і багатосторонніми партнерами для вирішення глобальних проблем та захисту інтересів Америки».

Відповідно до прес-релізу Білого дому, 10-го червня Байден зустрінеться з прем'єр-міністром Великобританії Борисом Джонсоном, «щоб підтвердити неминущу силу особливих відносин між Сполученими Штатами та Сполученим Королівством».

Президент також візьме участь в саміті «Великої сімки» в Корнуоллі, який відбудеться 11-13 червня, де підтвердить прихильність багатостороннього підходу і зусиллям щодо просування ключових пріоритетів політики США у сфері охорони здоров'я, відновлення економіки і зміни клімату, а також продемонструє солідарність і загальні цінності провідних демократій. Він також проведе двосторонні зустрічі з іншими лідерами G7.

13 червня Президент і перша леді США доктор Джилл Байден зустрінуться з королевою Єлизаветою у Віндзорському замку. Після цієї зустрічі дружина президента повернеться до Сполучених Штатів.

З Великобританії Байден попрямує до Брюсселя, де братиме участь у саміті НАТО 14-го червня. Як заявила Псакі, Байден «підтвердить прихильність Сполучених Штатів НАТО, трансатлантичній безпеці і колективній обороні». Лідери НАТО обговорять, як підготувати Альянс до боротьби з майбутніми загрозами і забезпечити ефективний розподіл фінансового тягаря. Байден також зустрінеться з президентом Туреччини Ердоганом, щоб обговорити весь спектр двосторонніх і регіональних питань.

15 червня президент Байден братиме участь в саміті США-ЄС в Брюсселі, що підкреслить відданість США міцному трансатлантичному партнерству, заснованому на загальних інтересах і цінностях. Лідери обговорять спільний порядок денний для забезпечення глобальної безпеки у царині охорони здоров'я, стимулювання відновлення світової економіки, вирішення проблеми зміни клімату, розширення цифрового і торгового співробітництва, зміцнення демократії та вирішення спільних зовнішньополітичних проблем. Президент Байден також зустрінеться з королем Бельгії Філіпом і прем'єр-міністром Бельгії Олександром Де Кро.

Як повідомлялося раніше, з Бельгії президент Байден вирушить до Женеви, де 16-го червня проведе двосторонній саміт з президентом Росії Володимиром Путіним. Перебуваючи в Женеві, президент Байден також зустрінеться з президентом Швейцарії Гі Пармеленом і міністром закордонних справ Ігнаціо Кассісом.

Дивіться також: Студія Вашингтон. Що у Білому домі кажуть про кібератаки з Росії?

Студія Вашингтон. Що у Білому домі кажуть про кібератаки з Росії?
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:00 0:00

XS
SM
MD
LG