Спеціальні потреби

Війна в Україні вигідна США – NYT


Так, війна в Україні – це велика людська трагедія, однак для Сполучених Штатів наслідки російської агресії вигідні, пише оглядач New York Times Раян Еванс.

«Якщо українська криза залишатиметься в межах України, весь цей епізод насправді означатиме перемогу міжнародного порядку, який Сполучені Штати підтримують після Другої світової війни», – продовжує він.

Адже Європа перед обличчям спільної загрози стала більш об’єднаною, аніж у попередні роки, і почала серйозніше ставитися до своєї оборони, пояснює автор. Крім того, запровадження західних санкцій проти Москви стало дипломатичною перемогою США, і в поєднанні з падінням цін на нафту зруйнувало російську економіку.

«Путін, інакше кажучи, відкусив більше, аніж могла проковтнути його країна. Нехай Росія залишається регіональним лідером з ядерною зброєю та збройними силами, потужнішими аніж у всіх її сусідів, крім Китаю, але за своїм впливом вона є лише тінню колишнього Радянського Союзу», – пише Еванс.

Криза в Україні показала, що зобов’язання Америки перед її союзниками залишаються священними, і це повинно стримати Китай від зазіхань на території його сусідів. Водночас для самих сусідів Китаю події в Україні містять важливі уроки.

«Україна зробила себе вразливою, терплячи корупцію та не осучаснюючи свою армію; азійські держави мають цього стерегтися», – пише автор.

Якщо США нададуть зброю Києву, конфлікт в Україні може вилитися у більшу та кривавішу війну й перекреслити згадані переваги. Путін хотів посилити позицію Росії, але насправді лише посилив Америку.

«Не переривайте ворога, поки він робить помилковий хід», – підсумовує Еванс.

XS
SM
MD
LG