Спеціальні потреби

Єменська аль-Кайда взяла на себе відповідальність за напад у Парижі


Аль-Кайда в Ємені заявила, що це була помста за пророка Магомета.

Журнал Charlie Hebdo постійно друкує антирелігійні статті та кілька разів розміщував зображення пророка Магомета, що багато мусульман вважають блюзнірством. У середу журнал вийшов уперше після минулотижневого нападу, розмістивши на обкладинці зображення пророка Магомета, який плаче, зі словами «Усіх пробачено».

У відео, викладеному в середу в інтернет, Наср аль-Ансі, керівник аль-Кайди на Арабському півострові, заявив, що його група спланувала та оплатила напад на Charlie Hebdo, внаслідок якого загинули 12 людей.

Французька поліція застрелила нападників, Саїда та Шерифа Куаші, у п’ятницю – того ж дня, коли ще один ісламістський бойовик, Амеді Кулібалі, убив чотирьох євреїв у паризькій кошерній крамниці, а потім був застрелений поліцією. За день до того він убив французьку жінку-поліцейського.

Керівник єменської аль-Кайди повідомив, що Кулібалі діяв окремо, і його дії випадково збіглися з нападом на редакцію.

Тим часом французького комедіанта Дьюдона в середу арештували за підтримку тероризму після того, як він розмістив повідомлення в соціальних медіа, в якому, вочевидь, підтримав нападників. Дьюдона раніше вже критикували за його відверті висловлювання, а також за популяризацію жесту, який, як дехто стверджує, є антисемітським, оскільки нагадує нацистське салютування.

У Туреччині поліція в середу встановила охорону біля редакції світської газети Cumhuriyet, яка вийшла з вкладкою із 4 сторінок, в якій надрукувала деякі карикатури та статті з нового випуску Charlie Hebdo.

Унаслідок терористичних атак у Парижі президент Франції Франсуа Олланд заявив, що його країна збільшить свою участь в повітряних ударах проти ісламських екстремістів, надсилаючи на Близький Схід один авіаносець.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG