Спеціальні потреби

США: ядерна угода з Іраном «можлива» і необхідна


Інтерв’ю NPR
Інтерв’ю NPR

Президент США Барак Обама заявив, що ядерна угода з Іраном є «можливою», і є необхідним першим кроком для розвитку дипломатичного співробітництва між двома країнами.

В інтерв'ю National Public Radio (NPR), Обама заявив, що оптимістично оцінює шанси на поліпшення відносин з Іраном за умови, що буде доведений мирний характер його ядерної програми, а іранська економіка зможе розвиватися без тиску санкцій, і країна знову інтегрується у світове співтовариство.

NPR опублікувало розшифровку інтерв'ю з президентом на своєму сайті в понеділок.

За словами Обами, у Ірану є шанс покласти край ізоляції та вирішити ядерне питання, і іранській владі слід скористатися такою можливістю.

У відповідь на запитання про те, чи відкриють США посольство в Тегерані після того, як раніше цього місяця було оголошено про зміцнення відносин з Кубою, президент сказав: «Ніколи не говори ніколи». Однак він попередив, що «такі речі повинні відбуватися поступово».

США розірвали дипломатичні відносини з Іраном в квітні 1980 року, через кілька місяців після того, як іранські активісти захопили посольство США в Тегерані і взяли в заручники його співробітників.

В останні роки США разом із Великобританією, Китаєм, Францією, Росією і Німеччиною вели переговори з Іраном в спробі домогтися гарантій мирного характеру ядерної програми Ірану. Тегеран заперечує, що його програма націлена на військові потреби, підкреслюючи, що ядерні матеріали планується використовувати не для створення зброї, а для виробництва енергії і для медичних досліджень.

У листопаді 2013 сторони досягли проміжної угоди, однак не зуміли укласти комплексну угоду до призначеного терміну.

Минулого тижня міністр закордонних справ Ірану Джавад Заріф висловив упевненість, що сторони зуміють досягти мети, однак попередив, що так звана група «5 плюс 1» не повинна висувати нереалістичні вимоги щодо скорочення ядерної діяльності Ірану.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG