Спеціальні потреби

Світові лідери розкритикували Путіна на зустрічі G20


Президент США Барак Обама, прем’єр-міністр Австралії Тоні Ебботт і прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе на зустрічі G20, 16 листопада 2014 р.
Президент США Барак Обама, прем’єр-міністр Австралії Тоні Ебботт і прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе на зустрічі G20, 16 листопада 2014 р.

Закінчилася зустріч «Великої двадцятки» в Брісбені, Австралія, а разом з нею – і низка попередніх зустрічей на найвищому рівні, під час яких президент США Барак Обама та російський президент Володимир Путін мали кілька зустрічей, що відбулися в напруженій атмосфері.

За задумом Австралії, яка приймала зустріч G20, світові лідери мали зосередитися на питаннях торгівлі та збільшення кількості робочих місць. Однак центральне місце на саміті зайняли зусилля президента Обами з ізолювання Путіна за лаштунками зустрічі.

Під час зустрічі в Брісбені обидва державні керівники бачилися кілька разів. По закінченні саміту Обама розповів про те, як відбувалися ці зустрічі.

«Я описав би їх як наші типові розмови, ділові та прямолінійні. І моє спілкування з ним не відрізнялося від того, що я говорив привселюдно, а також приватно під час кризи в Україні. А саме: Росія має змогу змінити свою поведінку», – сказав Обама.

Напруга між двома президентами була очевидною ще до того, як вони прибули до Брісбена. На зустрічі АТЕС у Пекіні минулого тижня вони часто дивилися в напрямку один одного, уникаючи прямих поглядів.

Згодом працівники Білого Дому підтвердили, що між державними керівниками відбулася низка неформальних розмов, у яких Обама розкритикував Путіна за його дії в Україні та закликав Росію дотримуватися угоди про припинення вогню, укладеної у вересні.

Президент США скликав тристоронню зустріч із союзними Австралією та Японією, і вони оприлюднили заяву, в якій висловили незгоду з анексією Криму Росією, її діями з розхитування ситуації в східній Україні та закликали притягти до відповідальності винних у катастрофі літака Малпйзійських авіаліній.

Обама ще більше посилив тиск, зустрівшись із європейськими керівниками та погодившись, що санкції проти Росії повинні залишатися в силі.

Обама був не єдиним, хто критикував Путіна. Прем’єр-міністр Канади Стівен Гарпер, зустрівшись з Путіним віч-на-віч, сказав: «Мабуть, я потисну вам руку, але я маю вам сказати лише одну річ: ви повинні забратися з України». Помічники Гарпера підтвердили те, що він це сказав.

Прем’єр-міністр Великої Британії Дейвид Кемерон теж розкритикував Путіна, сказавши, що відносини між Росією та Заходом через події в Україні опинилися на роздоріжжі.

Однак президент Обама залишив російському президентові можливість поліпшити відносини з міжнародною спільнотою.

«Якщо він і надалі йтиме цією дорогою, порушуючи міжнародне законодавство, надаючи важке озброєння сепаратистам в Україні, порушуючи домовленості, на які він погодився кілька тижнів тому, Мінські домовленості, які могли зменшити напругу та вбивства в конфліктному реґіоні, і не надасть нам можливість для дипломатичного вирішення конфлікту, тоді ізоляція Росії, в якій вона зараз перебуває, триватиме», – сказав він.

Тимчасом як інші керівники держав, зокрема Обама, залишалися у Брісбені ще кілька годин після закінчення зустрічі, Путін не прийшов на офіційний обід з державними лідерами та відбув з Австралії на своєму літаку. Своє раннє відбуття він пояснив довгим перельотом і необхідністю поспати.

Дивіться також: Путін не дочекався кінця саміту G20

Путін не дочекався кінця саміту G20
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG