Спеціальні потреби

Екс-радник Буша радить Києву домовлятись з регіонами


Екс-радник Буша радить Києву домовлятись з регіонами
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00

Екс-радник Буша радить Києву домовлятись зі східняками

Антитерористичну операцію на Сході України в інституті Маккейна прокоментував Томас Грем (Thomas E Graham), колишній радник Буша, ветеран Ради національної безпеки при президенті США.

Грем вважає, що уряд проведенням АТО прагнув показати, що має підтримку з боку силовиків необхідну для попередження заворушень на Сході. Втім, поточний розвиток подій примушує Грема сумніватись у лояльності людей у формі українські владі.

Грем зазначає, що українським політикам треба домовлятись.

"Якщо подивитись на те, що відбувається зараз, українські силовики не надто енергійно виконують поставлені завдання. Виникають питання про їх лояльність владі у Києві. Моя точка зору - зараз по всій Україні має місце дефіцит легітимності. Треба знайти легітимних лідерів здатних вести діалог, який потрібний для досягнення національного консенсусу, який дозволить країні рухатись далі".

Експерти дискутують про вихід з кризи.

Девід Креймер, президент "Фрідом Хаус" закликає США тиснути на Росію санкціями.

"Санкції на державні компанії, банки, окремих осіб. Сечін, Міллер - ми можемо скласти перелік. Зараз лунають заклики, мовляв, давайте дозволимо українцям самим вирішувати своє майбутнє. Але це не так просто зробити, коли Росія захопила частину України, а десятки тисяч на кордоні готові до вторгнення", - каже експерт.

"Не забувайте про Крим. Зараз всі кажуть про схід і південь, і при цьому до Криму ставляться як до вже втраченої території. Це величезна помилка. Свого часу ми так вчинили з Балтійськими країнами - не визнали, що їх поглинув СРСР. Треба тримати позицію - ми не визнаємо референдум у Криму - і прагнути витиснути Росію з усіх українських територій, включно з Кримом".

Дуже жорсткі фінансові санкції потрібні вже зараз - говорить економіст Андерс Аслунд.

"США домінують у світових фінансах. На Росію припадає всього один відсоток зовнішньої торгівлі Америки. Це дрібничка для США".

На тлі заяв Крамера та Аслунда, позиція Томаса Грема - охолоджує. Ветеран Радбезу Буша говорить, які б ідеї зараз не звучали у США та про що б не просили з України, Америка та Європа діятимуть, орієнтуючись на власні інтереси. Ось лише треба, щоб Обама визначився, у чому вони полягають.

"Хай скаже про які жертви він готовий просити американський народ, щоб захистити ці інтереси. Але також треба відкрити всі канали, які дозволять вирішити це дипломатичним шляхом, навіть за умов збереження загрози подальшого застосування сили. Зрештою - вирішення буде дипломатичним і нам треба творчо підходити до його пошуку, щоб знайти шлях, як застерегти власні інтереси".

Грем не виключає, що може дійти і до силового зіткнення. Нагадує, про сторіччя першої світової, але сподівається на дипломатію.

"Дипломатія оперує поступками та обміном. Дипломатія включає кроки на зустріч іншій стороні. Але саме так завершуються кризи у реальному світі. Я розумію всі нинішні емоції, але за 6 тижнів, чи 6 місяців - якщо зможемо уникнути найгіршого - вже побачимо обриси угоди, яка прийме до уваги інтереси Росії, інтереси США, Європи та інтереси всієї України, а не лише її частини, яка є прозахідною".

Дивіться також : Шлапак закінчив промову у США словами "Слава Україні!"
Шлапак закінчив промову у США словами "Слава Україні!"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00
XS
SM
MD
LG