Спеціальні потреби

Виключення російських банків з системи SWIFT вплинуло би на Путіна - експерт


Путін хоче убезпечити корупційні гроші - експерт
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00

Newly-born Asiatic lion cubs sit near their den in the Khutani area of the sanctuary in the Junagadh region of Gujarat. (Image Credit: Gir National Park and Sanctuary Indian Deputy Conservator of Forests Sandeep Kumar)

"То якою є головна мета зовнішньої політики Путіна? Забезпечити безпеку свою та свого оточення і зробити світ безпечним для грошей вивиденних корупціонерами з Росії".

Енн Епплбаум ділиться своїм розумінням кінцевої мети Путіна: наляканий протестами у Росії 2011-13-х років, спадом економіки Росії, настроями її середнього класу, і нарешті українським Майданом - учень Андропова взявся за імперські гасла, націоналізм та експансію, щоб зберегти крісло під собою.

Втім, Путінізм загрожує не лише Україні - він ставить під сумнів створені Заходом інститути та порядок, каже Епплбаум. Протиставити йому може лише єдність Заходу. По одному Москва може розібратись, або домовитись чи не з усіма у Європі.

Експерт вважає - адресні санкції США проти чиновників - не вплинуть на Путіна. Вони можуть хіба морально підтримати українців. Ефект дадуть лише значно серйозніші заходи, спрямовані на всю Росію.

"Якщо ЄС прийме рішення наступного року звернутись до суду із позовом проти Газпрому - а ймовірність цього існує - то у Росії виникнуть проблеми", - говорить Епплбаум.

"Санкції подібні тим, які ми наклали на Іран. Виключення російських банків з міжнародної системи переказів SWIFT. Ось це - серйозний крок. І я знаю, що про це вже говорять на горі", - розповідає експерт.

"Путін ще кілька років тому почав говорити своїм людям, щоб прибирали гроші з Заходу. Схоже, що вони його послухали. Путін сам та його коло вже дали зрозуміти, що нинішні санкції їм не загрожують. Інша річ - санкції проти цілої економіки. Санкції проти банків, нафтове ембарго - це вже інша річ".
Росія стратегічно працює над тим, як використати свої гроші, щоб розхитати західні інституції


При цьому карати карбованцем може не лише Захід. Епплбаум каже -
Російські гроші вже грають активну роль у політиці Європи, виборах і таким чином впливають на політику ЄС.

"Є реальна загроза цілісності ЄС. І я не певна, що лідери Європи це розуміють. Москва фінансує крайньо-правих, які досягнуть успіху на майбутніх виборах", - каже експерт.

"Росія стратегічно працює над тим, як використати свої гроші, щоб розхитати західні інституції. Ми так не мислимо про Росію. Якщо Китай робить велику інвестицію у США - люди про це говорять, вони переживають, чи дає це Пекіну важелі впливу. Думаю, настав час аналізувати російські інвестиції за тими ж критеріями".

Україні було би тяжко і без Путіна - десятиріччя корупції привели країну до межі колапсу. Епплабум прогнозує - наступні роки в Україні будуть складними.
Захід не може взяти і відремонтувати Україну - це під силу лише їй самій


"Я не бачу такого сценарію для України, за якого вдалось би уникнути випробувань у наступні кілька років. Якщо нічого не робити - буде тяжко. Якщо підуть на глибокі реформи - буде тяжко".

"Ми можемо закачати багато грошей в Україну, але думаю, що там все одно було би тяжко. Країну довела до межі глибококорумпована, продажна еліта. Найкраще, що можуть зробити українці - почати чесно говорити про причини проблем та шляхи їх вирішення".

У коментарі для "Голосу Америки" Епплабаум зауважує - євроремонт України, її громадянам треба робити самим.


"Зрештою вплив Заходу на Україну дуже обмежений. Ми можемо працювати за програмою МВФ, можемо надати гроші, щоб не допустити фінансового колапсу, можемо укладати торговельні угоди. Але зрештою найважливіші рішення прийматимуться самі українці. Чи здатні вони реформувати свої власні інститути, чи здатні вони покінчити з корупцією, яка грабує їх країну та руйнує державу - вже 20 років, і найбільше останні 3-4 роки. Тому зрештою не Захід вирішуватиме. Захід не може взяти і відремонтувати Україну - це під силу лише їй самій".
XS
SM
MD
LG