Спеціальні потреби

Агресія Росії поширюватиметься за межі Криму - західні експерти


У вівторок у Гаазі Лідери США, Британії, Канади, Франції, Німеччини, Італії та Японії обговорюватимуть, як приборкати абміції Москви.

Над адміністративними будинками Криму російські прапори. Місцеві банки переходять на російський рубль. Вже з тридцятого березня Крим переводить годинник на дві години вперед - на московський лад.
Віце-президент Ради Американської закордонної політики Ілан Берман каже, що нема ніяких сумнівів, що російська більшість півострова зі зміни підтримує:

«Звичайно, тиск Росії мав місце. Але попри цей вплив, очевидно, що ці люди вважають себе чимось іншим, ніж чисто українцями!».

Берман каже, є вірогідність того, росіяни і в інших частинах регіону можуть наслідувати прикладу Криму:

«Я думаю, що є небезпечна загроза того, що це зовсім не кінець, а лише початок. Ми вже бачимо, що починаються тертя у таких районах, як Придністров’я, де настрої нагадують те, що відбувалось в Криму перед референдумом – симпатії по відношенню до Росії, побажання того, щоб Росія відігравала більш вагому політичну роль – все це посилюється. Москва, яка шукає шляхи розширити кордони федерації, прислухається до цих настроїв та буде їх всіляко посилювати».

Берман зазначає, що Росія вже зараз має військову присутність в Придністров’ї, яке у 1990 році оголосило незалежність від Молдови, а у 1992 році мало громадянську війну. Російські миротворці тоді ввели свої війська та відтак залишились в регіоні.
Берман каже, Москва навряд чи захоче відкрито дратувати НАТО чи Європейський Союз. Чітко усвідомлюючи це, Президент Молдови Ніколае Тімофті закликав європейських лідерів пришвидшити процес європейської інтеграції Молдови:

«В контексті регіональних проблем, я погоджуюсь з президентом Румунії, що ми повинні надати особливої важливості процесу інтеграції Молдови в ЄС».

Російська агресія в Криму викликала серйозні занепокоєння серед країн-членів ЄС та НАТО, які дуже добре пам’ятають вторгнення радянських військ в Угорщину та Чехословаччину.

Лідери США, Британії, Канади, Франції, Німеччини, Італії та Японії зустрічаються у вівторок у Гаазі для обговорення шляхів приборкання московських амбіцій та запевнення регіону у своїй підтримці.

Колишній посол США в Іраку Крістофер Гилл каже, що найкращий спосіб протидіяти Росії – це прискорити процес транс-атлантичної інтеграції на схід Європи та Балкани. Він зокрема виділив Македонію, членство якої в НАТО блокується Грецією:

«Я завжди вважав, що Македонія яка поводиться як країна-член НАТО, повинна стати членом Альянсу».

Берман погоджується, що НАТО повинні зміцнити своїх членів на сході Європи. Однак, зауважує він, дії Росії залежатимуть від її економічної потужності. Німеччина у більшій мірі, ніж США, можуть мати економічних вплив на Росію.

«Якщо Німеччина вирішить не діяти рішуче по відношенню до Росії, то економічні санкції Брюсселя матимуть невеликий вплив. Вони не будуть такими ефективними, і Росія не зупиниться», - каже Берман.

Загарбання Росією Кримського півострова спричинило найбільше тертя між Москвою та Заходом з часу припинення Холодної війни, що зводить нанівець понад двадцять років дипломатичних зусиль та будування соціально-економічних стосунків.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG