Спеціальні потреби

Янукович та Теффт відправили в утиль залишки стратегічного арсеналу СРСР


Янукович похвалився "спільним з Обамою" рішенням
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Янукович похвалився "спільним з Обамою" рішенням

В Україні розпочалося знищення залишків радянських стратегічних військових арсеналів. Носії ядерних боєголовок — двигуни балістичних ракет десятиліттями чекали утилізації на складах у Павлограді на Дніпропетровщині. Українські і американські фахівці втілили унікальний проект переробки токсичних і надзвичайно небезпечних матеріалів. Експерти називають його не тільки важливим для екології, а й символічним.

Американці профінансували більшість робіт — вклали в проект майже 200 мільйонів доларів
Це — залишки радянських балістичних ракет, колись здатних за лічені хвилини долетіти до Сполучених Штатів. Нині американський посол і український президент відкривають установку, на якій колись небезпечний арсенал утилізуватимуть.

Майже двадцять років тому Україна добровільно відмовилася від ядерного арсеналу — на той час третього за потужністю в світі. Боєголовки вивезли до Росії — натомість отримали паливо для атомних станцій. Але з того часу у Павлограді зберігалися ракетоносії із двигунами, начинені вибухонебезпечними і токсичними речовинами.

Київ і Вашингтон довго не могли домовитися, як саме знищувати ракетне паливо. Американці пропонували спалювати, українці - переробляти на вибухівку промислового призначення. Зрештою зупинилися на більш беспечному українському варіанті вимивання палива струмом води.

“Ми багато років працювали над тим, щоб залучити Сполучені Штати до проблеми утилізації двигунів ракет. І тільки в 2010 році нам вдалося прийняти спільне рішення з президентом Обамою”, - звертається до присутніх Янукович.
Певного логічного завершення добігає процес ядерного роззброєння України. Він стосувався не тільки вивезення боєголовок, а й беспечного знищення усіх ракетоносіїв
Сергій Згурець, військовий експерт

Американці профінансували більшість робіт — вклали в проект майже 200 мільйонів доларів. Після ліквідації залишків ракет, потужності установки не стоятимуть без роботи, каже американський дипломат. На ній утилізуватимуть інші небезпечні залишки холодної війни.

“Крім того, що ця установка здатна утилізовувати корпуси ракетних двигунів, вона здатна знищувати корпуси протипіхотних мін, що сприятиме поступу України у ліквідації цієї зброї за програмою “Партнерство заради миру”, - говорить Джон Теффт, посол США в Україні.

Експерти кажуть, крім зменшення загрози навколишньому середовищу, утилізація матиме й символічне значення.

“Певного логічного завершення добігає процес ядерного роззброєння України. Він стосувався не тільки вивезення боєголовок, а й беспечного знищення усіх ракетоносіїв, місць базування і таке інше. Тому йдеться про логічне заверешння цього процесу. І якщо в цьому українська і американська сторони знайшли ідеологічне і фінансове взаєморозуміння, то це треба тільки вітати”, - каже військовий експерт Сергій Згурець.

Відео - найголовніше

Підсумки візиту держсекретаря Блінкена до Києва. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00
XS
SM
MD
LG