Спеціальні потреби

У секторі Газа неспокійно


У секторі Газа неспокійно
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00
Direct link

В ізраїльсько-палестинському конфлікті чергове загострення.

Загострюється військове протистояння між Ізраїлем та Сектором Газа, яке триває вже третій день. Тимчасове перемир’я, встановлене на час перебування прем’єр-міністр Єгипту в Газі, провалилося. Ізраїльські військові та бойовики Гамасу звинувачують у зриві перемир’я один одного. Загалом з середи в рамках операції «Хмарний стовп» Ізраїль завдав близько півтори сотні авіа ударів по територіях сектору Газа. Так Ізраїль відповів на ракетні обстріли з боку бойовиків Гамасу, який контролює сектор Газа. Обмін повітряними ударами супроводжується сутичками між палестинцями та ізраїльською поліцією в Єрусалимі та анти-ізраїльськими протестами в Єгипті, Лівані та Йорданії. Ізраїльські військові заявили, що ведуть підготовку до наземної атаки, якщо в цьому виникне необхідність. На сьогодні в результаті обміну вогнем загинуло 20 палестинців та три ізраїльтянина.

Рано вранці в будинок ізраїльського містечка Кірьят Малачі за тридцять кілометрів на північ від сектора Газа влучила ракета, зруйнувавши вщент три помешкання. Троє мешканців загинуло, семеро отримали поранення, серед поранених – мала дівчина. Сусід постраждалих Аврам Геркош почув вибух та побіг до місця події. Серед загиблих був його близький друг.

«Мені дуже тяжко, зовсім погано. Я втратив друга, який був батьком трьох дітей, зовсім молодим чоловіком. Вся родина просто знищена», – каже Аврам.

Це - перші загиблі на боці Ізраїлю з часу початку у середу ізраїльтянами операції «Хмарний стовп». Уряд Ізраїлю каже, що лише від початку цього року з Гази було запущено близька восьмисот ракет на ізраїльські об’єкти, та вимагає припинення нападів. Гамас, який контролює Газу, присягнувся помститися за загибель свого головнокомандувача на початку операції ізраїльтян. Тим часом, уряд Ізраїлю оголосив стан підвищеної бойової готовності в країні та рекомендує мешканцям не виходити на вулиці. Школи та установи на відстані в сорок кілометрів від Гази закриті. У самій Газі ситуація схожа, повідомляють про загиблих та поранених внаслідок ізраїльських бомбардувань.

Міністр внутрішніх справ Ізраїлю каже, що операція продовжуватиметься, поки триватиме загроза з боку бойовиків Гази:

Наші громадяни хочуть, щоб ми продовжували операцію, навіть посилили її, щоб завдати бойовикам якомога більшої шкоди
Елі Їшай, Міністр внутрішніх справ Ізраїлю

«Наші громадяни хочуть, щоб ми продовжували операцію, навіть посилили її, щоб завдати бойовикам якомога більшої шкоди».

Тим часом, міністр оборони США Леон Панетта, перебуваючи з робочим візитом в Азії, висловив занепокоєння посиленням насильства в Газі. В ексклюзивному інтерв’ю Голосу Америки в Бангкоку він наголосив, що останні події лише підтверджують необхідність негайного досягнення домовленостей, які б поклали край ізраїльсько-палестинському конфлікту.

«Ми сподіваємось, що здійснюючи відповідні удари ізраїльтяни спробують мінімізувати кількість смертей серед цивільного населення. Але зрештою, я сподіваюсь, що обидві сторони зрозуміють, що насильство не є рішенням проблем на Близькому Сході. Ми лише надіємось, що зрештою зможемо сісти за стіл переговорів, щоб досягнути постійного мирного договору між ізраїльтянами та палестинцями для стабілізації ситуації у цьому регіоні», - каже Панетта.

Ніхто з експертів чи політиків не береться прогнозувати, скільки триватиме конфлікт, втім мало хто очікує його швидкого завершення. У між часі продовжує гинути мирне населення по обидва боки протистояння.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG