Спеціальні потреби

Виробники тютюну візмуться за "незаймані" країни Західної Африки - експерти


Виробники цигарок розглядають країни Африки в яких за статистикою мало палять, як перспективний ринок здатний швидко зростати. Між тим дослідники заявляють, що поширення паління є синонімом поширення захворюваності на рак.

Результати оприлюдненого в авторитетному "Британському медичному журналі" дослідження вказують, що протягом наступних 20 років кількість смертей від раку у світі збільшиться на 75 відсотків. Головна причина зростання смертності – паління.

Найбільша кількість смертей припаде на країни, що розвиваються, які не поспішають ухвалювати закони, які б захищали громадян від реклами тютюну.
Виробники цигарок, яких активно витісняють із розвинених країн нині вважають своїм найперспективнішим ринком – найбідніші країни Африки. Там досі майже не палять.

Ще зовсім не давно з точки зору захисту своїх громадян він паління, Україна не надто відрізнялась від цих країн.

За данними Держкомстату у 2011-му році, в Україні палили 8,6 мільйони осіб. Зокрема, регулярно завдають собі шкоди палінням 46 відсотків дорослих українських чоловіків та 6% жінок.

Наврядче всі вони свідомо ідуть на ризик захворіти на невиліковну хворобу.

Натан Ґрей один із авторів дослідження опублікованого "Британським медичним журналом". Публікація стверджує, що протягом наступних 20 років, смертність від раку збільшиться на 75 відсотків.

За словами Ґрея, щороку паління забирає 6 мільйонів життів. У 2030-му ця цифра сягне 8-ми мільйонів. Частина смертей припадає на країни, що розвиваються зокрема в Африці.

Дослідник каже, що виробники тютюну вважають цей регіон перспективним. Американське товариство дослідження раку та інші організації намагаються протистояти їх експансії.

Експерти вказуюють, що урядам по силах попередити смерть внаслідок паління.

Найефективніше працює підвищення податку на цигарки. Люди найчастіше кидають шкідливу звичку, коли не можуть її собі більше дозволити
Джон Аєрс, експерт
Численні дослідження вказують, що утримати людей від паління ефективно допомагають освітні кампанії серед населення, заборона реклами тютюну та та заборона тютюновим компаніями виступати спонсорами масових заходів.

«Подумайте, наприклад, про епідемію СНІДу. За нею не стоять компанії, які були б зацікавлені в її поширенні. З тютюном все навпаки – компанії-виробники зацікавлені в поширенні тютюнопаління», - додає Джоанна Коун з університету Джонса Гопкінса.

За словами експертів, найскладніше для борців із раком – знайти ефективну протидію привабливій рекламі тютюну.
XS
SM
MD
LG