ФБР: загроза з боку «Ісламської держави» для США більша за аль-Кайду

Директор ФБР Джеймс Комі

Директор Федерального бюро розслідувань США Джеймс Комі заявив, що спроби угруповання «Ісламська держава» вербувати американців онлайн становлять більшу терористичну небезпеку для Сполучених Штатів, ніж аль-Кайда.

Виступаючи в середу на щорічному Форумі з питань безпеки в Аспені у штаті Колорадо, Комі попередив про дедалі інтенсивнішу кампанію цього екстремістського угруповання у соціальних мережах.

«ІДІЛ не є аль-Кайдою ваших батьків», – сказав Комі. – ІДІЛ є на ващому порозі. Вони є на Твіттері».

У той час, як аль-Кайда обережна у тому, як обирати своїх активістів, «Ісламська держава» закинула ширшу мережу і бажає вербувати «нестабільних осіб, які приймають наркотики».

Комі сказав, що пов’язані з «Ісламською державою» адреси у мережі Твіттер нараховують приблизно 21 тисячу англомовних користувачів, з яких сотні або тисячі це мешканці США.

ФБР розпочало перевірку сотень американців, які опинилися під впливом ісламістської пропаганди і бажають здійснити терористчні атаки, сказав він.

Водночас Комі підтвердив, що ФБР не вело нагляду за Мухаммадом Абдулазізом, який, як повідомлено, минулого тижня застрелив п’ятьох військовослужбовців на базі у штаті Теннессі.