Сенат США схвалив угоду, яка відвертає загрозу «фінансової прірви»

Сенат Сполучених Штатів схвалив план, який має запобігти так званій фіскальній прірві – збільшенню податків і скороченню витрат. Це сталося після двох днів довгих переговорів між Білим домом і республіканськими законодавцями Конгресу.

Сенат схвалив пропозицію у вівторок вранці. Пропозицію підтримало 89 сенаторів, проти неї голосувало – вісім.

Президент Барак Обама високо оцінив Сенаті і закликав Палату представників прийняти законопроект «без відстрочки». Законодавці Палати представників планують зустрітися у вівторок опівдні за місцевим часом, щоб розглянути законопроект.

Лідер сенатської меншості Мітч Макконнелл заявив, що компроміс є «недосконалою угодою», яка все-таки збереже більшість американців від вищих податків. Він також подякував віце-президенту Джозефу Байдену, який тісно співпрацював з лідерами Сенату над проектом угоди.

Згідно з планом, індивідуальні особи, річні прибутки яких сягають більше 400 тисяч доларів, і подружні пари, яких річні прибутки сягають понад 450 тисяч доларів, платитимуть вищі податки. План також передбачає відстрочення на два місяці обов’язкові скорочення витрат на оборону та внутрішні програми, що означає змагання між обома партіями в майбутньому, про що сенатор Макконнелл згадав навіть до того, як відбулося голосування в Сенаті.

Лідер сенатської більшості Гаррі Рід подякував Макконнеллу за важку працю над компромісною угодою і закликав членів Палати представників узяти приклад із Сенату щодо двопартійного рішення.