Росія подала до СОТ скаргу на США

Дмитро Медведєв

Росія подала скаргу на США до Світової організації торгівлі (СОТ) за те, що Сполучені Штати запровадили санкції проти РФ у зв'язку з кризою в Україні. Про це повідомив прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв.

Москва раніше попереджала Вашингтон про те, що вважає, що не відповідають правилам СОТ санкції, введені у відповідь на анексію Росією Криму та участь в конфлікті.

«Коли Сполучені Штати запровадили санкції проти Росії, які негативно позначилися на нашій зовнішній торгівлі, ми вирішили оскаржити ці санкції в СОТ, - сказав Медведєв, перебуваючи в Санкт-Петербурзі. - Ми відправили комюніке в СОТ».

США і ЄС ввели санкції проти кількох українців і росіян, але Вашингтон також склав список з декількох російських фірм і банків, пов'язаних з президентом Росії Володимиром Путіним або його найближчим оточенням, які також потрапляють під санкції. Росію звинувачують у підтримці збройних сепаратистів, які ведуть боротьбу з урядовими військами на Сході України.

«Санкції подібного роду дійсно порушують правила СОТ», - сказав Медведєв, зазначивши, що заборона на отримання послуг від іншої країни порушує статус «країни, що користується режимом найбільшого сприяння», яким володіють країни в рамках СОТ. Незважаючи на те, що Росія приєдналася до СОТ менше двох років тому, вона вже є фігурантом двох суперечок - з ЄС і Японією. Беручи до уваги хвилю погроз і попереджень з боку РФ, можна передбачати, що незабаром подібних суперечок стане більше.

Медведєв зауважив, що кинути виклик США може бути не просто.

«У Сполучених Штатів є як формальний, так і практичний авторитет в СОТ, - сказав прем'єр-міністр Росії.