Сепаратисти на Донбасі оголошують загальну мобілізацію

Сепаратисти, що воюють з українськими військами на сході України, планують провести загальну мобілізацію і збільшити чисельність своєї армії до 100 тисяч людей. Про це повідомив у понеділок лідер самопроголошеної «Донецької народної республіки» Олександр Захарченко.

Як повідомляють з посиланням на Захарченка російські ЗМІ, заклик почнеться через 10 днів. «Загальна армія ЛНР і ДНР повинна становити 100 тисяч осіб», - цитує його слова агентство «Інтерфакс».

«Мобілізація - це перший етап: добровольці, а там подивимося», - пояснив Захарченко, обраний за результатами в листопаді голосування, яке не визнали ні Київ, ні Захід. Він не уточнив, скільки людей зараз налічують збройні формування сепаратистів.

За словами Києва, НАТО і Заходу, у них є докази того, що Росія відправляє сепаратистам зброю і бійців, однак Москва це заперечує. За оцінками президента України Петра Порошенка, минулого місяця в боях на сході України брало участь близько 9 000 російських військових.

Зіткнення в Східній Україні останніми тижнями посилилися, а надію на стабілізацію ситуації майже втрачено, коли в суботу провалилися чергові мирні переговори. Київ також мобілізував додаткові сили у зв'язку з ескалацією конфлікту.