Домашні улюбленці лікують депресію і аутизм?

У Сполучених Штатах «терапія за допомогою тварин» залишається питанням спірним. Згідно з одними дослідженнями, взаємодія з домашніми тваринами допомагає при депресії, підвищеній тривожності, соціальній ізоляції, аутизмі і проблемах з концентрацією уваги серед дітей та посттравматичному синдромі серед ветеранів. А також – при артриті та високому тиску серед людей похилого віку. Інші ж вчені ставлять лікувальні здібності тварин під сумнів, звертаючи увагу на недоліки самих досліджень.

Відсутність консенсусу в медичній громаді не заважає власникам тварин вирушати зі своїми домашніми улюбленцями на допомогу людям. Тваринна терапія у США переважно тримається на зусиллях волонтерів. Пет Веллс – одна з них. До будинку людей похилого віку – ветеранів збройних сил США вона почала приходити спочатку без собаки.

«Після терактів 11-го вересня мені хотілося щось зробити для інших людей», – каже Пет Велс.

Але з часом вона дізналася про цілющий ефект, який пухнасті друзі мають на людей похилого віку. Спочатку вона позичала собаку, а потім придбала власну – з веселою вдачею. Рікка виявилася найбільш товариською з усього виводку та двічі успішно склала тест на темперамент. Пет розповідає про вплив її улюблениці на мешканців будинку:

«Ми бачили одну бабусю, яка не виходила зі своєї кімнати після серцевого нападу. Коли ми зайшли, вона встала і почала з нами розмовляти. Медсестри сказали, що вони давно не бачили її такою щасливою. Ми відвідували людей, яким наступного ранку робили ампутацію і вони були дуже перелякані. Але, спілкуючись з собаками, вони заспокоювалися та починали посміхатися. Допомагає це і медперсоналу, який часто втомлений та знервований. Один з лікарів, коли ми приходимо до його відділення, сідає на підлогу та говорить з кожною собакою».

Таке свято з мешканцями будинку трапляється тричі на місяць. Терапевт Стівен Бріф не сумнівається у лікувальних здібностях собак:

«Це допомагає при багатьох проблемах. Але точно тим, хто має артрит, хто втратив функціональність пальців. Вони можуть гладити собаку, тримати його на руках, ділитися своєю радістю з власником тварини».

Також це допомагає людям з високим тиском, зменшує тривожність і головне – дає можливість поспілкуватися. Люди не почуваються в ізоляції. Деяких наших постояльців це змушує виходити зі своїх кімнат і спускатися в кімнату для відпочинку. Все це дає їм радість хоча б на один день.

А волонтери кажуть, що у виграші залишаються і вони, і їхні собаки, отримуючи емоційне задоволення від доброї справи.

«Мому собаці подобається, коли його гладять. Йому подобається бути в оточенні людей. Це його заспокоює. Я дуже пишаюся тим, що можу поділитися його доброю вдачею. Також я радію, коли бачу, як він впливає на інших», – каже Трейсі Баєць.

Візити волонтерів до будинку людей похилого віку організовує неурядова організація «Любов людей і тварин», що розташована у Вашингтоні. Загалом у США, згідно зі сайтом Американського клубу власників собак, подібних організацій налічується понад сотня.