Обама закликав Росію позитивно вплинути на ситуацію в Україні

З таким закликом президент США виступив у вівторок у Варшаві, яка є першою зупинкою в його турне трьома країнами Європи.
Президент США Барак Обама закликає Росію допомогти запобігти потоку зброї сепаратистам на сході України і використовувати свій вплив, щоб переконати бойовиків підтримати мир.

Обама виступив у вівторок у Польщі, що є його першою зупинкою в турне трьома країнами Європи, в центрі уваги якого - кризи в Україні.

За його словами, президент Польщі Броніслав Коморовський погоджується, що подальші провокації з боку Москви в Україні дорого коштуватимуть РФ.

«Основні принципи територіальної цілісності і суверенітету і свободи та можливість визначити майбутнє своєї країни є наріжним каменем миру і безпеки, які ми бачили в Європі протягом останніх кількох десятиліть і, які перебувають під загрозою з огляду на дії Росії в Криму і тепер її діями у східній Україні", - заявив Барак Обама.

Обама сказав, що він не вважає, що Україна повинна вибирати між добрими відносинами з Європою, чи відносинами з Росією.

Президент також запропонував виділити мільярд доларів на збільшення військової присутності США в Європі. Мова йде про збільшення чисельності наземних, повітряних і морських підрозділів, зокрема в регіонах Чорного і Балтійського морів.

За його словами, це свідчить про непохитну підтримку Америки її союзників по НАТО.

В оприлюдненій у вівторок заяві Білого дому зазначається, що Сполучені Штати розглядають питання своєї військової присутності в Європі з огляду на "нові виклики щодо забезпечення безпеки на континенті".

Після прибуття у вівторок у Варшаву, Обама виступив на підтримку розширення присутності НАТО в Європі у відповідь на анексію Росією Криму в березні:

«Я починаю свій візит тут, бо наша участь у гарантуванні безпеки Польщі, а також безпеки наших союзників у Центральній та Східній Європі є наріжним каменем нашої власної безпеки», - зазначив президент США.

За повідомленням адміністрації США, у середу Барак Обама зустрінеться у Варшаві з ново-обраним президентом України Петром Порошенком.