Спеціальні потреби

Обама їде в Європу домовлятися про Україну


Плани Президента Обами під час турне Європою
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

Плани президента Обами під час турне Європою

Президент США Барак Обама може зустрітися з новообраним президентом України Петром Порошенком наступного тижня у Польщі. В американському Держдепі не заперечили можливість такої зустрічі, але й не підтвердили. Водночас сам Порошенко напередодні заявив про можливість зустрічей із керівництвом ЄС та США у Європі.

3-4 червня новообраний президент України у Польщі візьме участь у відзначенні 25-тої річниці перших у комуністичному блоці частково вільних парламентських виборів. А 6 червня ще до інавгурації Порошенка запросили до Франції.

Першою зупинкою Барака Обами стане Польща, де він, швидше всього, зустрінеться із новообраним президентом України. Про американські очікування від Петра Порошенка розповіла речниця Держдепу країни Джен Псакі.

«Новообраний президент України Порошенко має за пріоритет наведення порядку на Сході України, часті подорожі в проблемний регіон та постійний діалог із його мешканцями. Також пришвидшить процес конституційної реформи. Ми вважаємо, це правильні кроки, які допоможуть стабілізувати ситуацію в Україні», - сказала речниця Державного департаменту США.

Напередодні президент Сполучених Штатів порівняв російські дії в Україні із часами «Холодної війни», коли радянські танки в’їхали в Східну Європу. Сьогодні, каже Обама, ключовим є американське лідерство: «Наші можливості щодо формування світової думки допомогли відразу ж ізолювати Росію. Європа і Велика сімка приєдналися до нас у запровадженні санкцій. НАТО зміцнило зобов'язання перед союзниками у Східній Європі».

Питанням лишається, наскільки великі ці американські зобов`язання, про які говорить президент Обама. Польський уряд ще з початку російської інтервенції в Україну звертався до США з проханням надати додаткові гарантії безпеки. Відповідь офіційного Вашингтона була скромною. У квітні до Польщі відправили лише 150 американських військових. Це значно менше, ніж 10 000 солдатів, про які просив в американських колег міністр оборони Польщі.

«Нас турбують події, які ми спостерігаємо у Східній Україні. Через нібито захист прав меншин, яким нічого насправді не загрожує, відбувається брутальне вторгнення. Це правда, ми стурбовані цим і сподіваємось на активну реакцію Сполучених Штатів та всієї міжнарожної спільноти».

Велике значення має, якою Польща бачить Україну, - розповідає в інтерв`ю «Голосу Америки» Христофор Гілл, колишній американський посол у Польщі.

«Поляки добре розуміють і часто наголошують, що Росія без України – просто Росія, а Росія з Україною – це спроба відтворити Радянський Союз. Поляки насправді мають зацікавленість в успішній та перспективній України,» - зазначив посол.

Після відвідування Польщі Барак Обама візьме участь у засіданні Великої сімки у Брюсселі, а також разом з багатьма іншими світовими лідерами відвідає Францію з нагоди 70-річчя висадки союзних військ у Нормандії.

Поміж інших лідерів, в урочистостях у Франції візьмуть участь Петро Порошенко та Володимир Путін. Поки невідомо, чи відбудеться між ними розмова. Барак Обама не планує зустрічатися з президентом Росії.

Дивіться також: "Чиї інтереси захищають бойовики-чеченці в Україні?"
Україна в ООН вимагає від Росії пояснити присутність чеченців серед бойовиків
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00
  • 16x9 Image

    Ірина Матвійчук

    Журналістка, репортерка, редакторка вебсайту. Цікавлюсь соціальними темами та історією. Для потенційних сюжетів завжди шукаю захопливі історії про українців у США, маловідомі сторінки історії, про неймовірні долі людей та бізнесів. Приєдналася до команди Української служби Голосу Америки у 2014 році. Перед тим працювала в журналі National Geographic та на "Радіо Свобода". Люблю читати книжки, створила у США книжковий клуб Books-R-Us Ukrainian. Із задоволенням подорожую в країни/регіони, які є непопулярними для туристів. Одружена, маю доньку.  

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG