Глава Об'єднаного комітету начальників штабів розповів про новинки військових технологій, майбутній період нестабільності

Марк Міллі

Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі заявив, що світ вступає в «період потенційної нестабільності». Про це Міллі заявив під час церемонії, яка знаменувала досягнення повної бойової дієздатності Об'єднаного командування сил НАТО в Норфолку.

«Деякі країни ... терористичні групи і, можливо, деякі зловмисники прагнуть підірвати існуючий міжнародний порядок і кинути йому виклик, -сказав генерал. - Вони хочуть послабити систему співпраці і колективної безпеки, яка існує вже давно».

За словами генерала, НАТО залишається найпотужнішим альянсом в світі, а Сполучені Штати як і раніше володіють найпотужнішою і боєздатною армією в світі.

«Наше завдання в тому, щоб зберегти цей статус», - сказав він.

Міллі нагадав, що в останній раз серйозні технологічні зміни в збройних силах відбувалися в період між Першою і Другою світовими війнами з появою авіації, танків, нових військово-морських технологій, радіо, радарів і багато чого іншого.

«І я б сказав, що те ж саме відбувається прямо зараз, - відмітив він. - Є цілий набір технологій, які є рушіями фундаментальних змін».

Генерал зазначив, що збройні сили США та інших країн НАТО повинні правильно підійти до цих змін.

«Якщо ми не натиснемо на газ і не зробимо це як слід протягом наступних 10-15 років, ми прирікаємо майбутнє покоління, - сказав Міллі. - Я б сказав, що країна, яка освоїла ці технології, що поєднує їх зі своєю доктриною, розвиваюча своє лідерство і використовує їх з максимальною вигодою, ймовірно, матиме значну і, можливо, навіть вирішальну перевагу на початку наступної війни».

У 2020-му році виступаючи в американському аналітичному центрі Brookings Institution Марк Міллі вже наголошував, що такі технології як штучний інтелект, роботизовані зграї дронів, гіперзвукові озброєння та спрямована енергія "можуть призвести до різких змін у веденні бойових дій".

Об'єднане командування сил в Норфолку є частиною реалізації амбітної програми із захисту стратегічних комунікацій і координації зусиль країн НАТО у разі потенційного глобального конфлікту, повідомляють у Пентагоні.

Дивіться також: До ведмежого притулку "Домажир" у Львівській області привезли трьох маленьких ведмежат

Your browser doesn’t support HTML5

До ведмежого притулку "Домажир" у Львівській області привезли трьох маленьких ведмежат. Відео