Матвієнко звинуватила США в «грубому порушенні» міжнародного права

Валентина Матвієнко

Спікер верхньої палати російського парламенту Валентина Матвієнко назвала незаконними санкції США, через які вона не змогла взяти участь у міжнародній конференції.

У відеозверненні до своїх колег з інших країн вона заявила, що епоха домінування однієї наддержави, США, «йде в минуле».

Глава Ради Федерації також заявила, що криза з біженцями та мігрантами в Європі і поява «Ісламської держави» є результатом «безвідповідальної політики низки західних країн та їхніх союзників».

Матвієнко є однією із семи російських посадових осіб, що опинилися під американськими санкціями у зв’язку з анексією українського Криму Володимиром Путіним. Санкції передбачають заборону на в’їзд до США і, хоча вони не забороняють офіційним особам брати участь у заходах ООН, четверта Всесвітня конференція спікерів парламентів організована Міжпарламентським союзом, який має в ООН лише статус спостерігача.

У зверненні до колег-спікерів Матвієнко висловила жаль, що не може бути присутньою на конференції.

США видали їй візу для відвідування ООН, умови якої не дозволили їй взяти участь у конференції парламентаріїв. За словами Матвієнко, дії США «незаконні, грубо порушують норми міжнародного права, принципи демократії і свободи слова».

«Санкції проти парламентаріїв, обраних громадянами своєї країни, за їхні політичні погляди – та ще в ХХI столітті – не що інше, як політичне переслідування», – заявила вона.