Комісар ООН з прав людини: У Маріуполі - “немислимі жахи”, вбито тисячі цивільних  

Мішель Башеле, Верховна Комісарка ООН з прав людини. REUTERS/Denis Balibouse

За останні понад два місяці повномасштабної війни в Україні у Маріуполі загинули тисячі людей, - про це заявила Верховна комісарка ООН з прав людини Мішель Башеле під час 34-ї спеціальної сесії Ради ООН з прав людини.

“За нашими підрахунками, кількість смертей цивільних мешканців у Маріуполі сягає тисяч людей. Але лише з часом стане відомо, яка справжня кількість загиблих і які справжні обсяги руйнувань”, - сказала Мішель Башеле.

"Колись процвітаюче місто лежить в руїнах", - додала Башеле про Маріуполь.

"З часу, коли РФ почала повномасштабне вторгнення, місто Маріуполь та його мешканці пережили немислимі жахи. Я шокована масштабами руйнувань та незліченною кількістю порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права, які, як повідомляють, були скоєні в цьому місті. Зокрема, напади на цивільних громадян та цивільну інфраструктуру", - сказала вона.

За словами Башеле, багато порушень прав людини та міжнародних гуманітарних прав в Україні можуть вважатись воєнними злочинами.

Верховна комісарка ООН з прав людини наголосила, що члени її команди не мають доступу до збору повної інформації про ситуацію в Маріуполі через високий рівень небезпеки.

Верховна комісарка ООН з прав людини закликала до припинення нападів на цивільних громадян України та на цивільну інфраструктуру.

У четвер, 12 травня, Рада ООН з прав людини проголосувала за поглиблення розслідування ймовірних порушень прав з боку російських військ в Україні. Проголосована на позачерговому засіданні ради постанова закликає слідчих зосередити зусилля на подіях під Києвом, на Чернігівщині, районах Харківської та Сумської областей, які були окуповані російськими військами. Тридцять три країни – члени ради підтримали цей захід, і лише дві країни — Китай та Еритрея — проголосували проти.

Your browser doesn’t support HTML5

До Запоріжжя прибули автобуси із окупованого Маріуполя. Відео