Керрі і Путін провели переговори в Сочі

Washington, D.C., motorcycle police lead the inaugural parade for U.S. President Donald Trump after he was sworn in at the Capitol (background) in Washington, D.C., Jan. 20, 2017.

Вашингтон – Держсекретар США Джон Керрі на зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним у вівторок обговорюваии ситуацію в Сирії, Україні та Ірані.

Його переговори були новою спробою використовувати політичний діалог для спільного вирішення ключових глобальних проблем.

Зустріч у Сочі пройшла після декількох місяців посилення напруженості у відносинах між Вашингтоном і Москвою у зв’язку з російською агресією в Східній Україні.

Керрі обговорював з Путіним і главою російського МЗС Сергієм Лавровим можливості спільної роботи обох країн у справі врегулювання конфлікту в Сирії, де насильство все більше виходить з-під контролю, екстремістські угруповання розвинули бурхливу діяльність і здійснюють атаки як у самій країні, так і в регіоні.

Як очікувалось, що вони також мали обговорювати вкрай суперечливі питання, що стосуються ролі Росії в Україні.

Захід звинувачує Росію у незаконній анексії Криму та підтримці проросійських сепаратистів на сході України, але Росія це заперечує. США і ЄС ввели санкції проти Москви у зв’язку з її діями в Україні, що розгнівало Росію і призвело до постійного посилення напруженості і жорсткої риторики з обох сторін.

Візит Керрі в Росії покликаний змістити фокус в бік дипломатичного діалогу, повідомили в Держдепартаменті.

«Це частина наших поточних зусиль з підтримки каналів зв’язку з усіх цих питань – як тих, щодо яких ми згідні, так і тих, де у нас розбіжності, – і сторони вирішили, що це вдалий час для зустрічі», – повідомила представник Держдепартаменту Марі Гарф на брифінгу в понеділок.

«Ми завжди говорили, що якщо є сфери, в яких ми можемо працювати разом, то ми будемо це робити, – сказала вона. – Але ми також будемо обговорювати ті питання, в яких у нас є серйозні розбіжності, наприклад, щодо України».

У Москві прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков підтвердив майбутню зустріч.

«Сьогодні президент прийме держсекретаря Керрі. На зустрічі буде також Лавров, який до цього проведе з Керрі ґрунтовні переговори. Міністр і держсекретар проінформують президента про результати своїх контактів», – сказав Пєсков журналістам.

Він зазначив, що сторони спочатку обговорять двосторонні відносини, а потім «гарячі точки».

Пєсков зазначив, що російська сторона не збирається піднімати питання про санкції, введені проти Росії у зв’язку з подіями в Україні.

«Це не питання нашого порядку денного, – сказав він. – Але якщо наші співрозмовники піднімають цю тему, то ми, природно, висловлюємо свою позицію».

Обидві сторони працюють з іншими глобальними партнерами над виробленням угоди щодо ядерної програми Ірану в найближчі тижні, але є сумніви з приводу того, що їм вдасться серйозно просунутися в питаннях про Україну та Сирію, де Росія підтримує уряд президента Башара Асада.

«Держсекретар Керрі направляється в Сочі з намірами провести продуктивні дискусії, але є великі сумніви з приводу потенціалу нових кроків і досягнення реальної угоди у найбільш спірних питаннях», – сказав колишній посол США з особливих доручень на пострадянському просторі і старший науковий співробітник в Раді з міжнародних відносин Стівен Шестанович.

«З одного боку, є зацікавленість у тому, щоб продемонструвати, що там, де це можливо, США і Росія можуть спробувати працювати разом, – сказав він. – Але в той же час, є велика зацікавленість у тому, щоб дати зрозуміти, що якщо Росія буде і далі відмовлятися від співпраці з таких питань, як Сирія або – що ще важливіше – Україна, то ця можливість діалогу великих результатів не принесе».

За словами Шестановича, аргументи Керрі в питанні про Сирію можуть звучати більш переконливо, ніж у минулому у зв’язку зі збільшенням американської підтримки організацій, що борються з екстремістами, і недавніми зусиллями США про створення коаліції з метою сприяння відновленню стабільності в регіоні.

«У міру посилення американської підтримки угруповань в Сирії, яким прихильні США, має все більше сенсу прийти до росіян і сказати, що ми робимо ось це, як ви можете до цього підлаштуватися?», – пояснює він.

Після зустрічі в Росії Керрі відбуде до турецької Анталії для консультацій з союзниками і партнерами, які в середу зберуться на нараду на рівні міністрів закордонних справ.