В ОБСЄ шоковані погіршенням ситуації із обстрілами на Донбасі – Александер Гуґ

Перший заступник керівника СММ ОБСЄ Александер Гуґ

Широкомасштабне зростання рівня насильства останні два дні спостерігає Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ. Про це заявив 4 лютого в Києві перший заступник керівника СММ ОБСЄ Александер Гуґ.

Особливу активність в ОБСЄ спостерігають у зоні зруйнованого Донецького аеропорту.

«В понеділок увечері впродовж години ми зафіксували там 247 вибухів. Наступного ранку впродовж 50 хвилин ми зареєстрували ще 377 вибухів», – відзначив Александер Гуґ.

Як і минулого тижня, місія зафіксувала погіршення ситуації навколо Горлівки та Зайцевого, залишається напруженою ситуація на північний схід від Маріуполя.

«Відверто кажучи, я шокований. При тому, що сторони політично зобов’язуються припинити вогонь і відвести важке озброєння, таке зростання використання зброї не просто безглузде, навіть гірше – ірраціональне», – заявив перший заступник керівника місії.

Як повідомив Александер Гуґ, у вівторок камера ОБСЄ в Широкиному ввечері зареєструвала численні вибухи, а також обстріли з двох боків навколо Комінтернового.

В Луганській області в цілому спостерігається тиша, але напруженість зберігається. У районах Попасної, Золотого, Первомайська сторони конфлікту розташовані в безпосередній близькості одна до одної – їх розділяє кілька вулиць або якась інша невеличка відкрита відстань, зауважують в ОБСЄ.

У прес-центрі штабу АТО у четвер повідомили, що за минулу добу, 3 лютого, проросійські бойовики активізували обстріли по всій лінії фронту. За даними штабу, усього сепаратисти здійснили 55 обстрілів.

Донецькі сепаратисти на своїх сайтах стверджують, що ЗСУ напередодні ввечері обстріляли Комінтернове. В угрупованні «ЛНР» актуальних даних про бойові дії не наводять.

Тристороння контактна група у Мінську 13 січня заявила про чергову домовленість про припинення вогню у зоні бойових дій на сході України з 14 січня. Однак відтоді сторони конфлікту неодноразово звинувачували одна одну в порушенні «режиму тиші».

Дивіться також («Голос Америки»): Як додаткові мільярди США можуть укріпити безпеку Європи

Your browser doesn’t support HTML5

Ось як додаткові мільярди США можуть укріпити безпеку Європи. Відео