Утікачі від війни в Сирії застрягли на Балканах

Біженці на хорватсько-сербському кордоні

Після закриття кордону з Угорщиною вони сподівалися потрапити до ЄС через Словенію, яка, однак, обмежила потік біженців.

У понеділок на кордоні між Хорватією та Сербією далі перебувають тисячі виснажених біженців, які провели ніч на холоді. Як повідомляється, їхні запаси харчів вичерпуються.

У суботу Угорщина закрила свій кордон з Хорватією.

На кордоні з Сербією зупинилися неопалювані автобуси, в яких в неділю знаходилося близько 2 тисяч осіб, які чекають, щоб їх пустили в країну, щоб вони могли продовжувати свою подорож на шляху до ЄС.

Після того, як Угорщина закрила кордон з Хорватією, автобуси змушені йти довшим маршрутом через Словенію, яка офіційно обмежила пропуск мігрантів.

Представник Управління ООН з питань біженців Бабар Балох заявив, що Угорщина лише ускладнює і так важке становище біженців.

«Рішення Угорщини закрити кордони, без сумніву, посилює страждання, нещастя і тривалість подорожі цих зневірених людей. Якщо процес сповільниться або люди будуть масово скупчуватися, виникнуть проблеми», - сказав він.

Хоча Словенія стверджує, що не планує закривати свої кордони, вона встановила, що щодня їх можуть перетинати не більше 2 500 мігрантів, щоб не виникло надмірного навантаження на цю маленьку країну ЄС.

«Через дуже короткий час, може бути, через десять днів, у Словенії буде 35 тисяч мігрантів, що неприйнятно для нас», - заявив в неділю представник Міністерства внутрішніх справ країни Боштьян Шефіц.

Очікується, що до кінця року в ЄС прибудуть близько 700 000 мігрантів, які намагаються врятуватися від війни і злиднів у таких країнах, як Сирія і Афганістан.

Лідерам ЄС поки що не вдалося опрацювати конкретний план для прийому цих людей і їх рівномірного розподілу по 28 країнах Євросоюзу.

Багато мігрантів прибувають до Європи через Грецію і Туреччину. Канцлер Німеччини Анґела Меркель пропонує допомогу в прискоренні процесу вступу Туреччини в ЄС, якщо Анкара погодиться прийняти додаткові заходи щодо посилення прикордонного контролю та прийому деяких мігрантів, яким відмовили інші європейські країни.

У неділю Меркель відвідала Туреччину, яка вже піклується про більш ніж двох мільйонів біженців, які втікають від війни. Вона заявила, що інші країни Європи повинні допомогти полегшити тягар Туреччини.

Прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу заявив, що підпише угоду про прийняття біженців тільки за умови досягнення прогресу в справі спрощення візового режиму ЄС для громадян Туреччини.

Дивіться також: Ось що може і чого не може Україна в Радбезі ООН

Your browser doesn’t support HTML5

Ось що може і чого не може Україна в Радбезі ООН. Відео