Уряди обіцяють вливання трильйонів в економіку, щоб уникнути кризи через пандемію

На біржі у Нью-Йорку 17 березня 2020 р.

Разом з планами карантинів та приготуваннями національних систем охорони здоров'я до пандемії коронавірусу COVID-19 уряди багатьох держав зосереджуються на тому, як пом’якшити удар пандемії по економіці.

У США, країні з найбільшою за обсягами економікою світу, адміністрація президента Дональда Трампа запропонувала вливання в ринок коштів на 1 трильйон доларів.

Трамп пропонує упродовж наступних двох тижнів розподілити приблизно 250 мільярдів доларів серед громадян, розіславши американцям банківські чеки на певну суму.

Дивіться також: Трампова тисяча: в уряді США задумались про відправку громадянам чеків через коронавірус

Авіакомпанії опинилися серед найбільш уражених галузей економіки, бо пасажиропотоки різко скоротилися, і американські перевізники просять принаймні 50 мільярдів доларів у вигляді позик, щоб уникнути банкрутств.

Європа

Європейський Союз оголосив закриття зовнішніх кордонів на 30 днів, а також послабив свої правила щодо конкуренції, і це дозволить компаніям отримувати державну допомогу до 500 тисяч євро, та використовувати державні гарантії банківських позик.

Франція прогнозує, що цього року її виробництво скоротиться на 1% і готується витратити 45 мільярдів євро для допомоги компаніям та працівникам.

Але навіть з обіцяними багатомільярдними вливаннями від урядів, фондові біржі лихоманить.

Дивіться також: Європа перекриває кордони від вірусу і радить майже усім залишатися вдома

Британський уряд, який рекомендує не ходити в паби, ресторани, театри й кінозали, оголосив, що виділяє 330 мільярдів фунтів на порятунок підприємств і компаній.

Міністр фінансів Ріші Сунак пообіцяв, що у разі, якщо допомога виявиться недостатньою, то він готовий виділяти більше.

Економісти кажуть, що Лондон може вдатися до внутрішніх запозичень, які прирівнюватимуться до боргів накопичених у часи Другої світової війни 1939-1945 років.

93-річна королева Єлизавета Друга має переїхати з Букінгемського палацу в Лондоні до Віндзорського замку за межами столиці, де вона провела дитинство у воєнні роки.

Дивіться також: Як Ковід-19 впливає на економіку

Your browser doesn’t support HTML5

Як Ковід-19 впливає на економіку. Відео