Спеціальні потреби

ВООЗ мав координувати глобальну відповідь на пандемію – оглядач


Із вівторка Франція переходить у режим тотальної ізоляції на 15 днів. Мільйонам людей наказано залишатися вдома, не залишаючи домівок без нагальної потреби. За порушення – штраф.

Ми на війні. На війні за здоров’я. Ми не воюємо із армією чи іншою нацією. Але ворог тут, невидимий і невловимий. І він вимагає від нас загальної мобілізації.

Президент країни Макрон пообіцяв підтримати бізнес державними гарантіями на кредити на загальну суму у 300 мільярдів євро, заморозити сплату оренди та рахунків за комунальні послуги для невеликих компаній. Також французький уряд зобов’язався покривати виплати медичних працівників за готелі, таксі та догляд за дітьми.

"Ми на війні. На війні за здоров’я. Ми не воюємо із армією чи іншою нацією. Але ворог тут, невидимий і невловимий. І він вимагає від нас загальної мобілізації. Кожна дія уряду і парламенту має бути спрямована на боротьбу проти цього ворога. Вдень і вночі нічого не має нас від цього відволікати. Саме тому я вирішив призупинити всі реформи, починаючи з пенсійної реформи", - сказав Макрон у телевізійному зверненні.

Раніше режим тотальної ізоляції оголосили Італія та Іспанія. За спільним рішенням лідерів Європейського Союзу, закривається зовнішній кордон Шенгенської зони. Уся торгівля між країнами ЄС і країнами поза межами блоку буде призупинена на 30 днів.

Закриваються кордони і всередині Шенгенської зони. Між Іспанією і Португалією. Між Німеччиною і Австрією, Швейцарією, Францією, Люксембургом та Данією.

Подібні заходи запроваджуються у всьому світі – від Азії до Латинської Америки. Саме до цього підходу закликає Всесвітня організація охорони здоров’я.

На прикладі Сінгапуру, Гонконгу та Китаю очевидно, що швидкі і агресивні методи – єдиний шлях зупинити швидку передачу коронавірусу КОВІД - 19.

"Усі країни мають запровадити всеосяжний підхід. Найбільш ефективний спосіб уникнути ураження і врятувати життя – зупинити ланцюг передачі вірусу. І щоб це зробити, треба тестувати і ізолювати. Ми не можемо боротися із заплющеними очима", - заявив під час пресконференції у понеділок генеральни директор ВООЗ Тедрус Адхан Гебрейесус. Він звернувся до урядів усіх країн проводити масове тестування.

Майкл Боцюрків, американський аналітик з глобальних справ, говорить, що за досвідом азійських країн, які першими увійшли у період пандемії, очевидно: працюють кардинальні, але швидкі заходи.

"На прикладі Сінгапуру, Гонконгу та Китаю очевидно, що швидкі і агресивні методи – єдиний шлях зупинити швидку передачу коронавірусу КОВІД - 19. У Сінгапурі кількість випадків понад 200, в Гонконзі - до 200. У цих суспільствах під час кризи люди мають тенденцію довіряти своїм урядам. Також, після попередніх двох випадків епідемії, там запровадили додаткові санітарні заходи, також там дуже хороша система охорони здоров’я", - сказав Боцюрків "Голосу Америки".

За його словами, важливим фактором було й те, що в усіх цих крахнах проводилося масштабне тестування і перевірка контактів.

"У Сінгапурі вони змогли, наприклад, прослідкувати, звідки почалося поширення вірусу в країні", - наголосив він.

Всесвітня організація охорони здоров’я, вважає Боцюрків, мала б раніше звернути увагу на ситуацію з коронавірусом і координувати глобальну відповідь.

ВООЗ не є координатором, яким вона мала б бути. Вони дещо втратили свій моральний авторитет і це погано для світу.

"ВООЗ на початку повільно відповідала. Вони мали набагато раніше оголосити надзвичайний стан у галузі охорони здоров’я, що допомогло б збільшити пріоритетність цієї проблеми, відкрити фінансування, кращі умови для координації", - сказав Боцюрків, припустивши, що ця ситуація виникла через тиск з боку Китаю.

"І сьогодні багато урядів, юрисдикцій діють самостійно, реагують імпульсивно, закривають кордони скасовують рейси. ВООЗ не є координатором, яким вона мала б бути. Вони дещо втратили свій моральний авторитет і це погано для світу", - наголосив він.

Жорсткі заходи в Україні Боцюрків вважає виправданими через брак інформації про реальні обсяги поширення вірусу. На сьогодні коронавірус КОВІД-19 виявлений у ста шістдесяти двох країнах та територіях навколо світу.

Дивіться також: В США відкривають мобільні центри для тестування на коронавірус

В США відкривають мобільні центри для тестування на коронавірус. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

  • 16x9 Image

    Тетяна Ворожко

    Головна виконавча редакторка Української служби Голосу Америки, журналістка. Висвітлюю політику, відносини України-США, соціальні питання, але найбільш люблю розповісти гарну людську історію. Роблю включення із місця подій, записую інтерв’ю, пишу аналітичні статті, запускаю нові проєкти. Авторка двох книг та двох документальних фільмів. 

XS
SM
MD
LG