Спеціальні потреби

Коронавірус у США: школи, ресторани, спортивні майданчики закриваються, в крамницях черги


Коронавірус диктує нові правила життя. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Коронавірус диктує нові правила життя. Відео

Ризик серйозного захворювання для основної маси американців залишається низьким, запевняє вище керівництво Сполучених Штатів, зокрема віце-президент Сполучених Штатів Майк Пенс:

"На основі останньої інформації, загалом, ризик серйозної хвороби для американців залишається низьким. Але через те, що люди літнього віку, люди із захворюваннями імунної системи, з хронічними хворобами перебувають у зоні високого ризику, наша адміністрація та влада на місцях продовжуватимемо фокусуватися саме на цих найбільш уразливих категоріях".

Кількість тестів, доступних для американців збільшується з максимальною швидкістю, каже віце-президент:

"У наступні кілька днів ми зможемо залучити понад 2 тисячі лабораторій по всій країні, які мають обладнання для обробки тестів на коронавірус швидко і у великих обсягах".

Напередодні директор Національного інституту алергії та інфекційних захворювань Ентоні Фаучі запевнив, що принаймні зараз, не планується повної ізоляції країни на зразок Італії, втім не виключив такого кроку у майбутньому. Разом з тим він закликав американців уникати громадських місць. З понеділка по всій країні закриваються бари, нічні клуби, чимало ресторанів. Малий бізнес у розпачі.

"Очевидно, це матиме великі наслідки для малого бізнесу. Особливо для працівників. Людям необхідна ця робота, щоб оплачувати рахунки, це все пригнічує психологічно" - каже працівниця кавярні у штаті Огайо Александра Торрес.

"Я дуже сподіваюсь, що люди принаймні будуть замовляти не виходячи з автомобіля чи доставку додому. Якщо ж нас повністю закриють, я не знаю, доведеться продавати в інтернеті свій одяг та речі. Не знаю - якось же треба буде отримувати гроші"? - додає її колега Мейган Квік.

Нью-Йорк, зазвичай переповнене мешканцями та туристами місто, яке ніколи не спить, майже порожній. Починаючи з вівторка ресторани лише доставлятимуть їжу додому, нічні клуби та бари також зачиняють свої двері. Школи, музеї та та спортивні майданчики зачинені. Призупинив театральний сезон і Бродвей.

Полиці багатьох харчових крамниць порожні, люди вже зранку вишукуються у черги, щоб запастися наперед. Втім президент США запевняє - дефіциту товарів та харчів не буде, бізнес вирішує цю проблему у співпраці з владою:

"Всі вони тісно співпрацюють з федеральним урядом, лідерами штатів та місцевою владою, щоб переконатись, що харчі та предмети першої необхідності постійно доступні. І вони це зроблять. Нема дефіциту. Проблема лише в тому, що люди купляють у п’ять разів більше, ніж зазвичай".

Федеральний Резерв тим часом знизив відсоткову ставку до нуля для того, щоб пом’якшити фінансові наслідки розповсюдження коронавірусу. Президент Трамп привітав це рішення:

"Я вітаю Федеральний резерв. Я думаю, це чудово. Щойно стало про це відомо".

Скільки триватиме нова, продиктована коронавірусом реальність, передбачити не береться ніхто. Втім всі погоджуються - на певний час американцям, як і всьому світу, доведеться жити за новими правилами.

  • 16x9 Image

    Наталія Леонова

    Ведуча, репортер і редактор української служби "Голосу Америки". Перед тим, як приєднатися до команди "Голосу Америки" у 2003 році, працювала юристом в одній із київських юридичних фірм. Також координувала діяльність шведської гуманітарної організації, яка займається реабілітацією хворих українських дітей. Здобула магістерський диплом з міжнародного публічного права Київського інституту міжнародних відносин. Захоплюється йогою.  

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG