Кожара розповів Конгресу, про віру мільйонів у справедливість ув'язнення Тимошенко

Your browser doesn’t support HTML5

Кожара розповів Конгресу про віру мільйонів

У середу в Сенаті США відбулися слухання, присвячені головуванню України в Організації з безпеки і співробітництва в Європі. Американські сенатори та конгресмени – члени Гельсінської комісії при Конгресі – хотіли знати, якими є пріоритети України на чолі цієї організації та чого вже вдалося досягти. Як це звичайно буває на слуханнях, не обійшлося і без гострих запитань з боку американських законодавців.

Щороку Гельсінська комісія при американському Конгресі запрошує на слухання чинного голову ОБСЄ – голову МЗС країни, що очолює цю організацію за принципом ротації. Цього разу звітувався міністр закордонних справ України Леонід Кожара. За його словами, пріоритетами головування України в ОБСЄ є – досягнення прогресу в розв’язанні тривалих конфліктів – довкола Придністров’я, Нагірного Карабаху, в Грузії та покращення відносин між Сербією та Косовом.

Міністр закордонних справ України Леонід Кожара сказав:

«Мій перший візит в якості головуючого ОБСЄ у січні був до Молдови. Я закликав лідерів у Кишиневі та Тирасполі конструктивно залучитися до переговорного процесу».

Серед інших напрямів роботи – підтримка свободи мас-медіа, боротьба з ксенофобією та антисемітизмом, а також – з торгівлею людьми. Остання тема викликала найбільш жваву реакцію. Присутній співголова Комісії з безпеки та співробітництва в Європі конгресмен Кріс Сміт є завзятим борцем з сучасним рабством. Він прямо звернувся до міністра Кожари:

«Міністре закордонних справ, зусилля вашого уряду врятують тисячі жінок та дівчат від жахіть торгівлі людьми та зупинять злочинців. Запровадженні цієї програми в 57 країнах-членах ОБСЄ може врятувати тисячі життів».

Завершуючи промову, Леонід Кожара, запевнив присутніх про відданість України напрямку євроінтеграції. При цьому він заявив, що перспектива підписання Угоди про асоціацію з ЄС не має завадити Україні розвивати відносини з Росією. Україна хоче отримати статус спостерігача у Митному союзі:

«Росія та Митний союз загалом є ключовими торговими партнерами України. Чи не мусить Україна налагоджувати вигідні торгові відносини з Митним союзом? Звичайно, що ми мусимо».

Окрім пріоритетів та планів України на чолі ОБСЄ американських сенаторів цікавило і інше. А саме – доля ув’язненого колишнього прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко та порушення прав людини в Україні. Це знайшло відображення у словах співголови Комісії з безпеки та співробітництва в Європі сенатора Бена Кардіна:

«Ми бачили в багатьох випадках, коли молоді демократії починали дуже добре. Вони проводили вільні перші та другі вибори. А потім опозиція опиняється у в’язниці. Дивлячись на хід суду над Тимошенко, виглядає, що саме цей нездоровий процес відбувається і в Україні. Наші занепокоєння підтвердило рішення Європейського суду з прав людини. Він вважає, що ця справа занадто заполітизована. Ми занепокоєні, що це звинувачення є політично вмотивованим. Це становить проблему в стосунках між Україною та Європою і ми сподіваємося, що воно незабаром буде вирішено, відповідно до закону».

Леонід Кожара рішення українського суду захищав. За його словами, мільйони людей в Україні вірять, що Тимошенко заслужила покарання, адже вона завдала шкоди українському бюджету на суму в шість мільярдів доларів.

Американські законодавці вимагали від Кожари ознайомити їх з ходом розслідування у справах постраждалих журналістів та політиків. Лунали імена Георгія Ґонґадзе, В’ячеслава Чорновола і колишнього нардепа Олександра Єльяшкевича, якого побили невідомі 13 років тому.Це питання, серед іншого, порушив конгресмен Стів Коен:

«Деякі питання стосовно України, які потрапили до моєї уваги, стосуються атак, коли Кучма, наскільки я знаю, був прем’єр-міністром. Тоді був такий журналіст та політик Єльяшкевич, якого сильно побили. І наскільки я розумію, винні у цих атак не отримали покарання. Також був журналіст вбитий – Ґонґадзе. Двоє других були сильно побиті. Наскільки я знаю, один з винних отримав довічне ув’язнення. А інші – ні. І там, можливо, був залучені урядовці, які не отримали покарання. Журналіст Подольський – той, якого побили. В усіх цих випадках справедливого покарання не відбулося. Моє питання: Що було зроблено, щоб усі винні, навіть коли вони урядовці високого рівня, були покарані?»

Американські законодавці вимагали від Кожари ознайомити їх з ходом розслідування у справах постраждалих журналістів та політиків. Лунали імена Георгія Ґонґадзе, В’ячеслава Чорновола і колишнього нардепа Олександра Єльяшкевича, якого побили невідомі 13 років тому.
Леонід Кожара ухилився від коментаря, але пообіцяв надати додаткову інформацію по цих правах через українське посольство у Вашингтоні.

Незважаючи на гострі запитання, Леонід Кожара слуханнями в Конгресі був задоволений. Опісля він сказав:

«Як головуючий в ОБСЄ я з задоволенням виступив перед таким важливим американським органом як Гельсінська комісія. Я думаю, що моє свідчення було позитивно сприйнято членами Гельсінської комісії. І тої діалог, який відбувся – я відповідав на запитання членів Конгресу США – також мої відповіді їх задовольнили».

Був задоволений ходом слухань і співголова Гельсінської комісії при Конгресі Бен Кардін. Він сказав, що США повністю підтримують пріоритети та дії України в рамках ОБСЄ, а усі гострі питання, що піднімалися під час слухань, належать до двосторонніх відносин України та США.

«Ми підтримуємо головуючого в ОБСЄ в його прогресі в цих питаннях. Це наш основний пріоритет. Звичайно, в нас є двосторонні відносини і ми будемо продовжувати піднімати усі ці питання на рівні двосторонніх відносин за кожної можливості. І сьогодні в нас була така можливість».