Байден змагатиметься за другий термін президентства

Президент США Джо Байден заявив про намір балотуватись на другий термін

Президент США Джо Байден оголосив про намір балотуватись на другий термін президентства. У відеозверненні опублікованому зранку у вівторок, американський президент, як і під час попередньої президентської кампанії, обґрунтував своє рішення боротьбою за свободу.

"Коли я йшов в президенти чотири роки тому, я казав, що йдеться про боротьбу за душу Америки. Це все ще так. Перед нами питання: чи в наступні роки у нас буде більше свободи, чи менше свободи. Більше прав, чи менше", - проголосив Байден у зверненні під назвою "Свобода". Байден звинуватив крило Республіканської партії, яке підтримує колишнього президента Дональда Трампа, у прагненні відібрати права у американців і роз'єднати народ.

Теперішня віце-президентка США Камала Гарріс також висунула свою кандидатуру на другий термін в команді Байдена. В своєму зверненні вона розкритикувала опозиційну Республіканську партію за обмеження прав на аборти, перешкоджання більшому контролю над обігом зброї, а також загрози для голосування. "Республіканці, які балотуються в президенти, намагаються повернути нашу країну назад. Ми не дозволимо цьому статись. Як ми зробили в 2020 році, ми повинні об'єднатись у боротьбі за нашу демократію, прогрес і забезпечити для всіх американців прогрес та добробут".

Суперником Байдена у перегонах може знову стати колишній президент США Дональд Трамп, який ще в листопаді оголосив про намір взяти участь у виборах. Конкурентом Трампа на номінацію від Республіканської партії може стати губернатор Флориди Рон Десантіс.

Підтримка 45-го президента США, Дональда Трампа, в Республіканській партії залишається значною, і значно більшою ніж підтримка Десантіса, свідчить опитування NBC News, результати якого були опубліковані цього тижня. Дві третини республіканців, які голосують на праймеріз (внутрішньопартійних виборах кандидата під партії - ред) підтримали Трампа, незважаючи на судові проблеми, з якими зіткнувся колишній президент.

Підтримка участі Байдена у виборах невелика. 70% американців, включаючи 51% демократів вважають, що він не має балотуватись на другий термін, свідчить опитування. Однак, очевидних кандидатів, які могли б отримати номінацію від Демократичної партії, поки немає.