Захід опинився перед серйозним викликом російської пропаганди - Еплбаум

Ще 15 років тому саме припущення про те, що іноземна дезінформація може стати загрозою для європейських країн здавалася безглуздою. Тепер – це реальність. Таку думку висловила відома публіцистка, історик й аналітик Енн Еплбаум у своїй щотижневій авторській колонці для видання The Washington Post.

На її думку, такі авторитарні режими, як російський чи китайський, інвестують значні кошти в альтернативні засоби масової інформації. При цьому національні телеканали на окремих європейських медіа ринках є слабкими, що допомагає медіа на кшталт Russia Today чи Sputnik просувати недостовірну інформацію.

«Західна преса й телебачення мали гарне фінансування й велику аудиторію, – пише Еплбаум. – Але успішна колись бізнес-модель, яка підтримувала ЗМІ на всьому континенті, тепер є непрацездатною. Багато західних журналістських команд мають мізерне фінансування, а ріст швидкості, з якою поширюється інформація, крім переваг, дає також й негативний ефект: людям тепер важче оцінювати наскільки неупередженими є матеріали».

Росія не прагне промотувати себе, а радше намагається підірвати довіру до західних інституцій.
Енн Еплбаум, оглядач

Еплбаум застерігає: російська пропаганда часто виявляється ефективною навіть у таких великих країнах, як Німеччина. Для прикладу вона наводить історію з нібито зґвалтованою біженцями дівчинкою, яка виявилася фальшивкою. Цю історію активно просували в тому числі російські он-лайн ресурси.

Аналітик стверджує, що послання, які продукує російська пропагандистська машина, мають лише відносну схожість із пропагандою часів «холодної війни».

«Росія не прагне промотувати себе, а радше намагається підірвати довіру до західних інституцій», – зазначає Еплбаум.

Зокрема, телеканал Russia Today лякає свою аудиторію страшилками про мігрантів, а також зображає Захід як місце, де процвітає расизм та ксенофобія. Проросійські веб-сайти поширюють конспіративні теорії про теракти 11-го вересня, а також про те, що вірус Зіка, який шириться світом, нібито був розроблений ЦРУ. Під прицілом російської пропаганди опинилися також ЄС та НАТО.

Енн Еплбаум каже: вторгнення Росії в Україну та окупація продемонстрували наскільки ефективною була російська пропаганда. Вона також вітає спроби України й окремих українських ресурсів таких, як StopFake боротися з хвилями дезінформації, які поширює армія російських пропагандистів та тролів.

Зі слів Еплбаум, натепер США не мають належної відповіді на дезінформаційні атаки Кремля. Публіцист застерігає – натепер ніхто, навіть західні спецслужби не мають точних даних про поширення й вплив російської пропаганди. Вона закликає задуматися над цим серйозним викликом і шукати способи протидії. Особливо, враховуючи те, що з її слів Китай вже починає перебирати певні прийоми російської пропаганди.

Дивіться також: Проросійські консультанти у таборі Трампа

Your browser doesn’t support HTML5

Ось вони - симпатики Росії у таборі Дональда Трампа. Відео