Норберт Гофер визнав поразку на президентських виборах в Австрії

Кандидат від ультраправої анти-ісламської Партії свободи Норберт Гофер поступився колишньому лідеру Партії зелених Ван Дер Беллену. За попередніми даними, Ван дер Беллен набрав близько 54% голосів, у Гофера – 46%.

На своїй сторінці у Фейсбуці Гофер закликав австрійців прийняти результати виборів.

Вибори проходили в атмосфері незадоволення політикою нинішнього уряду відносно імміграційної проблеми. Вони розлючені через те, що змушені нести фінансовий тягар, спричинений біженцями та іммігрантами, які виснажують австрійську систему соціальної допомоги.

Партія Свободи Гофера була заснована у 1950 році колишніми членами Націонал-Соціалістичної Партії Адольфа Гітлера. Нинішня Партія свободи відкидає звинувачення у зв’язках з ідеологією Третього рейху, расизмі та анти-семітизмі.

Попередні вибори проводяться через те, що результати голосування у травні були анульовані через суперечності з підрахунком голосів. Тоді перемогу з відривом в 1% отримав Ван дер Беллен.

Позиції кандидатів у зовнішній політиці радикально відрізняються. Гофер виступає за жорсткий прикордонний контроль та введення жорсткого законодавства щодо мігрантів з країн Близького Сходу. Натомість, Ван дер Беллен виступає за ліберальну політику по відношенню до іммігрантів та рішуче підтримує Європейський Союз.

Президент Австрії обирається строком на 6 років.