Україна попередила ООН про небезпеку ядерної мілітаризації Криму

Пан Ґі Мун та Володимир Єльченко

Мілітаризація Криму загрожує всій Південній Європі, Північній Африці та Близькому Сходу, - сказав представник України в ООН.

Мілітаризація Криму, особливо носіями ядерної зброї, загрожує Європі, північній Африці, Близькому Сходу. Про це заявив постійний представник України в ООН Володимир Єльченко, виступаючи у Раді безпеки ООН у понеділок 15 лютого.

«Україна стривожена безпрецедентним нарощуванням зброї Росією в окупованому Криму. Станом на сьогодні Росія розмістила у Криму понад 23 тисячі військових, сотні бойових танків, бронетехніки, бойових літаків та гелікоптерів, десятки прибережних ракетних комплексів. Особливу небезпеку викликає розгортання в Криму потенційних носіїв ядерних боєголовок на кораблях і бойових літаках, а також намір Росії переобладнати інфраструктуру деяких радянських об'єктів у Криму для зберігання ядерної зброї.

Таким чином, незаконна окупація та як наслідок мілітаризація Криму загрожують далекосяжними наслідками для безпеки не лише у Чорноморському регіоні, а й у всій Південній Європі, Північній Африці та на Близькому Сході. Події в Сирії є переконливим доказом цього», - заявив у своєму виступі Володимир Єльченко.

Він також розповів про ситуацію з недотриманням прав людини на півострові, зокрема випадки викрадення людей, тортури, вбивства. Найбільш уразливою групою населення в Криму пан Єльченко назвав кримських татар та тих українців, які «відкрито підтримали територіальну цілісність України». Він закликав Раду безпеки ООН відкрити у Криму постійні представництва міжнародних організацій

Виступаючи у Раді безпеки, постійний представник України закликав ООН надіслати миротворчі сили в конфліктні регіони східної України.

«Щоб не допустити подальше порушення статуту ООН, щоб гарантувати тривалий мир і стабільність в окремих районах Донецької і Луганської областей України, ми як і раніше наполягаємо, що розгортання міжнародної миротворчої місії ООН на території України могло б стати важливим кроком на шляху вирішення військового конфлікту, який був створений Російською Федерацією проти моєї країни», - сказав постпред України в ООН Єльченко.

Дебати Ради Безпеки ООН 15 лютого проходили на тему дотримання цілей і принципів статуту ООН державами-членами організації.

Дивіться також: Залучити Туреччину до діалогу про деокупацію Криму пропонує Україна

Your browser doesn’t support HTML5

Залучити Туреччину до діалогу про деокупацію Криму пропонує Україна. Відео