Спеціальні потреби

Росія подала в ООН заявку на розширення арктичних кордонів


Сергій Донський
Сергій Донський

Високопоставлений російський чиновник офіційно представив в ООН заявку Росії на розширення своїх володінь в Арктиці, включаючи акваторію під Північним полюсом.

Заявку представив міністр природних ресурсів Росії Сергій Донський. Цьому передували тривалі зусилля Росії щодо встановлення контролю над північною полярною шапкою планети і забезпечення прав на розробку мінеральних ресурсів.

Росія представила письмову заявку в серпні минулого року, після того як у 2002 році Комісія ООН з питань континентального шельфу відкинула попередню заявку з технічних причин.

Донський повідомив, що представить докази Росії, засновані на наукових дослідженнях, що показують, що континентальний шельф від північної частини євразійського материка йде далеко під «крижану шапку» планети.

За його словами, Росія претендує на «площу морського дна за межами 200-мильної зони в межах всього російського полярного сектора з включенням зони Північного полюса».

Якщо континентальний шельф простягається далеко в море, то країна може претендувати на розробку мінеральних ресурсів за межами цієї зони, хоча недавнє падіння цін на нафту підірвало ентузіазм нафтових компаній щодо таких проектів.

Якщо комісія ООН задовольнить заявку Росії, то Москва отримає контроль над морським дном під Північним полюсом щодо таких видів діяльності, як буріння нафтових свердловин, хоча і не буде мати суверенітету над водами або крижаним покривом.

Свої заявки також подали Канада, Норвегія і Данія. Всі вони посилили військову активність у районі, в якому раніше бачили лише крижану заводь на вершині глобуса.

Дивіться також: Ось чим займатиметься нове консульство України у США

Ось чим займатиметься нове консульство України у США. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG