В.о. головного лікаря США Люшняк – про запоруки здоров’я та своє українське коріння

Your browser doesn’t support HTML5

Головний лікар США розповів про українське коріння, порадив не курити

Окрім політичних баталій, Сполучені Штати Америки ведуть ще одну велику битву – за здоровий спосіб життя. На чолі цієї битви – американець українського походження Борис Люшняк. Саме він зараз виконує обов’язки головного лікаря США та є одним із тих, хто займається і здоров’ям американської нації, і допомогою іншим країнам. Високопосадовець найвищої ланки розповів про своє українське коріння та поділився з українцями секретами довголіття.

Так само як і в Україні, у Сполучених Штатах на кожній пачці сигарет є інформація про шкідливість куріння. Це застереження від головного лікаря США, який є взірцем для американців щодо того, як треба дбати про здоров’я. Таким зразком для нації нині є Борис Люшняк – американець українського походження, чиї батьки виїхали з України після Другої світової війни за океан у пошуках кращої долі.

На зустрічі з пацієнтами Борис Люшняк ділиться історією власної родини. Каже, він як ніхто інший розуміє тутешніх пацієнтів, більшість із яких – переселенці, адже й сам ріс у родині емігрантів. Його батьки прибули до Америки на кораблі. Щоб розрахуватися за дорогу, вихідці з Тернопільщини відпрацьовували на бавовняній плантації біля Міссісіпі. У ті краї їхній син повернувся через роки – у робочих справах, аби допомогти потерпілим від урагану Катрина.

«Мої батьки здійснили подорож через океан в 1949 році й прибули в порт Нового Орлеану. Минулого грудня ми святкували 65-річчя від того дня, коли родина Люшняків опинилася в Америці», – каже Борис Люшняк.

Дитинство Бориса минало в районі Чикаго, заселеному українськими емігрантами, що й нині зветься Українське село.

«Це було дуже цікаве місце. Можна було з вулиці крикнути «мамо» і в будинках би відкрилось одразу 10 вікон – інші мами визирали, чи, бува, не їх гукають. Коли я підростав, усі мої друзі були українцями, і так тривало, поки я не пішов до середньої загальноосвітньої школи. Тоді я залишив Українське село і побачив іншу частину світу», –каже Борис Люшняк.

Його першою мовою стала українська, і навіть тепер американський високопосадовець часом каже своїм співробітникам окремі фрази невідомою для них мовою. Утім, він зізнається: українська наука давалася йому нелегко.

«Нам треба було ходити в суботню школу щотижня, і так цілих 11 років! Ми вивчали українознавство в час, коли інші американські діти ганяли в футбол. Пам’ятаю, я навіть бунтував. Але через багато років я оцінив ці знання. Я поїхав в Україну і зрозумів, що можу читати написи на надгробках моїх родичів, а ще вільно розмовляв з кузинами. Тоді я вперше подякував своїм батькам за те, що вони для мене зробили», – каже Борис Люшняк.

Нині Борис Люшняк робить для багатьох американців те, за що вони теж можуть дякувати: ділиться секретами довголіття. Він роз’яснює населенню: все просто, щоб не набирати зайві кілограми, треба їсти менше солодкого та налягати на овочі й фрукти, але люди про це чомусь забувають. Як результат, ожиріння й молодшання віку такої хвороби як діабет. А ще Люшняк закликає ходити щонайменше 30 хвилин на день і відмовлятися від куріння – на зло тютюновим магнатам.

«Я знаю, що куріння також є проблемою в Україні. І якщо в нас частка курців – 18%, то у вас ця цифра становить усі 29%. Половина всього дорослого чоловічого населення в Україні курить! Це має дуже сильний вплив на націю, і в реальності ось це (робить жест, ніби затягується цигаркою), це є залежність, якої дуже тяжко позбутися», – каже Борис Люшняк.

Те, що нині Люшняк є одним із найповажніших високопосадовців США – його заслуга. Від молодшого лейтетнанта він пройшов шлях до контр-адмірала. І нині, крім рекламування здорового способу життя, опікується й набагато серйознішими справами. Люшняк – на чолі боротьби проти вірусу Ебола, що лютує в Західній Африці. Він уважно стежить за тамтешніми новинами, але чи не більшу тривогу викликають новини з України.

«Я маю визнати, що народжений тут в Сполучених Штатах Америки, – каже він. – У моєму свідоцтві про народження написано, що я американець, у моєму паспорті – те саме, але велика частина мене й те, як я був вихований, свідчать: я маю важливий зв’язок з іншою частиною світу. Так сталося, що це зв’язок з Україною. І це для мене дарунок долі».

Він пригадує, як малим у таборі Пласту щодня піднімав прапор України, що тоді як незалежна держава навіть не існувала, але згодом таки відбулася. Каже, хоче й тепер вірити: лихі часи закінчаться для України перемогою. І тоді, коли настане мир, нагадує він, важливо не забути про українських солдатів, які зараз віддають за Україну і своє здоров’я, і життя.