Спеціальні потреби

Міністр оборони США: Трамп повинен співпрацювати з НАТО, змусивши Росію відповідати за Сирію


Міністр оборони США Ештон Картер
Міністр оборони США Ештон Картер

Міністр оборони США Ештон Картер переконаний, що адміністрація новообраного президента Дональда Трампа повинна підтримувати партнерські відносини з НАТО і союзниками в Азійсько-Тихоокеанському регіоні, водночас утримуючи Росію відповідальною за її заявлену місію боротися з терористами в Сирії і допомогти покласти край війні.

Рекомендації надійшли у звіті, який Картер, як й інші міністри кабінету, підготували, щоб виділити головні досягнення своїх відомств за вісім років президентства Барака Обами. Документи, разом із листом Обами, оприлюднили в четвер, за два тижні до того, як Трамп ввійде в Білий дім.

Картер підкреслив відповіді США на російську анексію Криму в 2014 році, в тому числі активізацію спільних військових навчань та попереднє розгорнення обладнання в регіоні.

«Сполучені Штати повинні продовжувати свою співпрацю з НАТО – альянсом принципових членів-однодумців, підтриманих силою – в цілях забезпечення подальшого прогресу, а також стримування і захисту від російської агресії в Європі», зазначив міністр.

Росія запустила свою військову операцію в Сирії наприкінці 2015 року на підтримку президента Башара аль-Асада – крок, який, як підкреслив Картер, тільки зробив конфлікт там «небезпечнішим і насильницьким, а також потенційно тривалішим».

Сирійські сили здобули великі перемоги над угрупованнями повстанців з того часу, як Росія почала підтримувати їх, у тому числі встановила повний контроль над містом Алеппо минулого місяця. Росія вступила в конфлікт стверджуючи, що вона там для боротьби з терористами, але багато російських авіаударів були направлені на райони, контрольовані помірними силами опозиції.

Картер також зосередився на Ірані, заявивши, що іранська підтримка Асада, воєнізованого угрупування Гезболла в Лівані та повстанців Хуті в Ємені є прикладами «згубного впливу» Ірану на Близькому Сході.

Він також вказав на угоду, яку Іран досяг з групою шести світових держав щодо стримування ядерної програми країни в обмін на пом’якшення санкцій. Союзник США Ізраїль засудив операцію, і Трамп висловив свою незгоду, в тому числі назвавши угоду «найгіршою з усіх, яких досягали шляхом переговорів».

«Міжнародне агентство з атомної енергії підтвердило, що Іран дотримується своїх міжнародних зобов'язань, і це в наших інтересах підтримати угоду, щоб перевірити ядерні амбіції Ірану», наголосив Картер.

Дивіться також: Трамп продовжує «воювати» з американською розвідкою з приводу причетності росіян до хакерських атак

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG