Спеціальні потреби

В Авдіївці не лишилось практично жодного вцілілого будинку - британські аналітики


Кадр із відео, зробленого з дрона біля м.Степове, неподалік Авдіївки. Відео надала 110 механізована бригада ЗСУ через AP
Кадр із відео, зробленого з дрона біля м.Степове, неподалік Авдіївки. Відео надала 110 механізована бригада ЗСУ через AP

Розвідка Міністерства оборони Британії у зведенні щодо ситуації на полі бою в Україні повідомила, що російські солдати із підрозділу Шторм-Z “з великою ймовірністю повертаються до бойових обов’язків із незагоєними ранами”. Підрозділом Шторм-Z називають себе десантно-штурмові війська РФ.

Деякі з їхніх солдатів повертаються в бій після ампутації кінцівок, йдеться в останніх зведеннях британської розвідки.

“Цілком ймовірно, що новобранці, які потрапили на війну з ув’язнення, і які складають значну частину підрозділів Шторм-Z, до них особливо погано ставляться. Однією з причин цього є те, що в’язні часто не мають при собі документів, необхідних, щоб їх прийняли у військовий шпиталь. Брак належної медичної допомоги під час бойових дій зменшує тиск на перевантажену військову медичну систему та переносить адміністративний та медичний тягар на самі військові підрозділи”, - повідомляє у зведенні розвідка Міноборони Британії.

Відео АР показує значні втрати російських військ під Авдіївкою

Про масштабні втрати російських військ на війні в Україні свідчить відео з-під Авдіївки, яке нещодавно оприлюднило міжнародне видання The Associated Press.

На кадрах видно велику кількість тіл - близько 150 солдатів, більшість із яких у російській формі, вони лежать на землі, де загинули біля села Степове на північ від Авдіївки. Автори AP називають ці кадри "апокаліптичною картиною".

Відеоролик журналісти AP отримали від підрозділу ЗСУ 110-ї окремої механізованої бригади ім. генерал-хорунжого Марка Безручка, який брав участь у боях під Авдіївкою. "У відділі повідомили, що кадри були зняті 6 грудня над двома окремими смугами дерев між Степовим і сусідніми залізничними коліями, і що багато тіл залишались там лежати тижнями", - мовиться у повідомленні.

Британська аналітична організація Центр інформаційної стійкості цими днями опублікувала результати дослідження, де мовиться, що в місті Авдіївка практично не залишилось жодного вцілілого будинку.

“Росія пошкодила або знищила майже кожну будівлю в східноукраїнському місті Авдіївка під час великого штурму, коли вся цивільна інфраструктура була навмисне зруйнована”, - пишуть автори звіту.

У документі йдеться, що в Авдіївці зруйновані всі 17 навчальних закладів міста, 9 з одинадцяти медичних центрів, всі 5 церков та три великі супермаркети. “Найбільше постраждав район Хімік, який складається з житлових будинків радянських часів”, - повідомляє Центр інформаційної стійкості.

У центрі міста, як повідомляється, росіяни обстріляли 26 багатоповерхових житлових будинків, де раніше проживали тисячі людей, “очевидно, намагаючись перешкодити українській армії використовувати їх як спостережні пункти”.

Авдіївка розташована за 13 кілометрів на північ від Донецька. До повномаштабного вторгнення тут проживало понад 30 тисяч людей. У березні 2023 року українська влада оголосила Авдіївку “червоною зоною”, обмежила туди доступ журналістів і активізувала евакуацію населення.

За даними Управління з координації гуманітарних питань (OCHA), працівники гуманітарних організацій і волонтери часто не можуть дістатися в місто, до тих людей, що там лишились, тому що на Авдіївку практично щодня падає 250-300 артилерійських снарядів і здійснюється близько 20 повітряних вильотів.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

США: Дайджест головних подій тижня. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
XS
SM
MD
LG