Спеціальні потреби

Ціна на критично важливу вакцину впаде вдвічі наступного року та рятуватиме мільйони життів


Дитячий фонд ООН повідомляє про різке падіння ціни на критично важливу дитячу вакцину, що може запобігти мільйонам смертей у десятках найбідніших країн світу.

За даними ООН, 1,5 мільйона дітей у віці до п'яти років щорічно помирають від хвороб, яким можна запобігти з допомогою вакцини. Завдяки угоді з шістьма фармацевтичними компаніями, за якою буде знижено ціну на пентавалентну вакцину, багато з цих смертей можна буде уникнути.

Глобальний альянс вакцин та імунізації (ГАВІ) фінансує програми імунізації в країнах, що розвиваються. За оцінками ГАВІ, на 5,7 мільйона менше дітей буде вмирати у період з 2011 по 2020 рік у 80 країнах світу, які закуповуватимуть ці дешеві вакцини.

Директор штаб-квартири ЮНІСЕФ з постачання та закупівель Шанель Голл говорить, що знадобилося 16 років, щоб збити ціну вакцини:

«З наступного року і до 2019-го ми зможемо закуповувати цю пентавалентную вакцину, яка захищає дітей від дифтерії, правця, кашлюку, гепатиту В і грипу, за менш ніж один долар за дозу, і це становить половину ціни, яку ми платимо цього року, цього місяця, цього тижня».

Пані Голл сказала, що це в середньому становить 84 центи за дозу. Вона також підкреслює, що 90 відсотків дітей у світі до п'яти років, що помирають від захворювань, яким можна запобігти за допомогою вакцин, живуть у країнах, де вакцини не повністю фінансуються донорами. Голл наголосила, що нижча вартість вакцини буде робити різницю між життям і смертю.

«Це зниження цін буде генерувати заощадження на суму понад 366 мільйонів доларів для донорів та урядів, які фінансують вакцину. І це дуже важливо для доступу, а також для тиску на національні бюджети».

Шанель Голл зазначила, що до 2020 року донори будуть платити менше, так як національні бюджети все частіше самостійно покривають вартість пентавалентної вакцини.

Дивіться також: Чому чверть українців остерігається вакцинації

Чому чверть українців остерігається вакцинації. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG