Спеціальні потреби

Під тиском екстремістів президент Ємену залишив резиденцію в Адені


Карта Ємену. Позначені райони під контролем екстремістів хуті та місця, де вони мають деякий вплив
Карта Ємену. Позначені райони під контролем екстремістів хуті та місця, де вони мають деякий вплив

Єменські офіційні особи повідомили, що президент Абд Раббу Мансур Гаді утік зі свого палацу в Адені. Він зробив це в середу перед лицем наступу повстанців хуті, які просуваються з півночі.

Проте офіційні особи заперечили попередні повідомлення, що Гаді зовсім утік з міста, хоча місце його перебування невідоме. Аден став притулком для Гаді минулого місяця, коли він утік з-під домашнього арешту в столиці країни Сані. Він утік до Адену, щоб там спробувати встановити уряд.

Повстанці хуті зайняли Сану у вересні минулого року і з того часу їх сили поступово наступають на південь у напрямку міста Аден. Повідомлення про те, що Гаді утік, надійшло після того, як екстремісти – після сутичок з пропрезидентськими силами – перебрали під свій контроль важливу військово-повітряну базу аль-Анад, яка розташована приблизно за 60 кілометрів на північ від міста.

Аль-Анад була важливим розвідувальним центром, яким користувалися американські військовослужбовці для запуску безпілотників і збирання даних про базованих у Ємені терористів угруповання аль-Кайда на Аравійському півострові. В суботу Сполучені Штати повідомили, що останні американські службовці залишили країну з приводу погіршення умов безпеки.

У вівторок Гаді закликав Раду Безпеки ООН дозволити військово втрутитися, щоб стримати наступ екстремістів хуті.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG