Спеціальні потреби

Янукович: опозиція «перейшла межу»


Віктор Янукович
Віктор Янукович
Президент України Віктор Янукович у середу заявив, що лідери опозиції «перейшли межу» і пообіцяв притягти їх до судової відповідальності, якщо вони негайно не відмежуються від тих радикальних сил, які провокують кровопролиття і зіткнення з правоохоронними органами.

"Або, якщо вони не бажають йти - визнати, що вони підтримують радикалів. І тоді з ними буде інша розмова", - додав глава держави.

«Опозиційні лідери знехтували основним принципом демократії - владу здобувають не на вулицях або площах, а тільки на виборчих дільницях», - заявив Янукович у своєму зверненні до народу.

«Межу вони перейшли, коли закликали людей до зброї. А це - кричуще порушення закону, - додав він. - І законопорушники мають постати перед судом, який визначить їм міру покарання. Це не моя примха, це мій обов'язок як гаранта Конституції - забезпечити мир у країні, спокій громадян і справедливість щодо кожного».

У ніч на середу, коли небо осявав вогонь від палаючих покришок, тисячі силовиків, озброєних шумовими гранатами та водометами, почали наступ на табір протесту в центрі Києва. Напередодні в ході вуличних зіткнень в українській столиці загинули щонайменше 25 людей і постраждали сотні інших.

Під гуркіт шумових гранат і петард, які іноді заглушали його голос, опозиційний лідер Віталій Кличко закликав зібраних демонстрантів захищати табір на Майдані Незалежності, що став центром протестного руху.

«Ми нікуди звідси не підемо, - заявив Кличко - Це острівець свободи, і ми захищатимемо його».

До його заклику прислухалися багато.

Незадовго до півночі Кличко поїхав до президента Віктора Януковича в спробі вирішити кризу. Проте після зустрічі повернувся на площу, так і не досягнувши угоди про припинення насильства.

Кличко повідомив журналістам, що закликав президента припинити операцію силовиків з очищення площі і запобігти новим випадкам загибелі людей, але єдиною відповіддю Януковича стала вимога до демонстрантів розійтися по домівках і припинити акції протесту.

«Янукович абсолютно неадекватно реагує на ситуацію, - заявив Кличко. - Все, про що він говорив - це про те, щоб лідери опозиції закликали людей на Майдані припинити протистояння і скласти зброю. Незрозуміло, яку зброю він мав на увазі, якщо в центрі Києва силовики жорстоко розстрілюють мітингувальників. Я ж вважаю, що влада повинна негайно відвести силовиків і припинити криваве протистояння, тому що гинуть люди. І я сказав про це Януковичу. Поки ллється кров, які можуть бути переговори? Але, на жаль, розуміння ситуації у нього немає».

Проте, Кличко закликав демонстрантів і міліцію припинити ескалацію насильства. За його словами, ще один лідер опозиції Арсеній Яценюк намагається організувати нові переговори з Януковичем пізніше в середу.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG