Спеціальні потреби

Жінка президент в Україні – чи можливе таке?


Маловірогідно, що представниця жіночої статі скоро очолить Україну, свідчить статистика представлення жінок у парламенті, але експерти відмічають, що суспільство до цього вже готове і кандидаток на цю посаду знайдеться чимало.

За результатами дослідження Міжпарламентського союзу, участь у якому приймало 190 країн, у світі представництво жінок у політиці за останній рік зросло з 19,2 % до 19,5%. В Україні ж ситуація не змінюється: в 2011-му, як і в 2010-му, відсоток жінок у парламенті склав 8%. На фоні зростання кількості жінок-депутатів у світі, країна спустилася зі 113-го на 120 місце у загальному рейтингу, одразу позаду Гани, Вірменії та Бутану.

«Жінок в українському парламенті 8-10%, і це є серйозною проблемою для суспільства. Причина цього полягає в тому, що дуже часто політичні партії не надають жінкам місць у виборчих списках, позбавляють їх можливості балотуватися в одномандатних округах. При цьому питання про квоти для жінок взагалі не розглядається», – повідомила радник президента України Марина Ставнійчук.

Втім, кількість не є остаточним показником, адже не досить просто бути в парламенті, важливі результати роботи. Напередодні восьмого березня представниці національного політикуму не раз говорили про те, що попри домінування чоловіків у політиці, Україна може скоро мати жінку-президента.

Про це в коментарях українським ЗМІ говорила лідер ПСПУ Наталія Вітренко, хоча вона прогнозує зменшення кількості жінок у парламенті після виборів, але не виключає можливості , що президентом стане жінка.

Таку можливість припускає і радник президента Ганна Герман. Вона вважає, що першим кроком до цього може стати ухвалення закону про запровадження квотування на присутність жінок в органах влади. Вірогідність цього зростає, зважаючи на те, що раніше Україна приєдналася до Декларації тисячоліття ООН «Цілі тисячоліття», так взявши на себе зобов’язання до 2015 року мати в органах влади від 30 до 70% жінок.

Можливість президентства жінки існує і тому, що саме українське суспільство вже давно готове і нормально сприймає жінок в політиці, сказав Голосу Америки політтехнолог Тарас Березовець. За його словами, серед представників українських партій уже існує негласна домовленість про квоту в розмірі 20% на представництво жінок у кожній з політичних сил.

«Тимошенко, Кужель, Геращенко… доводять, що жінки в політиці можуть бути дуже успішними. Тим більше, що вони більш надійні в якості союзників та більш небезпечні в якості опонентів, тому я не бачу жодних причин, чому б жінка не могла стати президентом», – говорить Березовець.

З іншого боку, існує вірогідність того, що всі розмови про квоти на збільшення кількості жінок у парламенті можуть бути лише політичним піар-кроком напередодні виборів, вважає директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран.

«В Україні жінки досить серйозно інтегровані в політичне життя країни, я думаю, що чесність та здатність провадити потрібні реформи повинні бути визначальними у питанні, хто може очолити країну», – в коментарі Голосу Америка сказав Таран. «Розмова про квоти – це частково передвиборча кампанія, коли певні політичні сили намагаються таким чином апелювати до голосів жінок».

Міжнародний досвід

В свою чергу, жінки-лідери ООН напередодні Міжнародного жіночого дня закликали до рівності представників різних статей у політичному, соціальному та економічному житті країн світу.

Державний секретар США Гілларі Клінтон привітала «величезний прогрес» щодо прав жінок у світі, в той же час, наголосивши на великій кількості викликів, які ще потрібно вирішувати.

Загалом в Європі представництво жінок у парламенті минулого року склало 22,3%, а в арабських країнах у середньому 10.7%. Жінки очолюють парламенти трьох європейських країн – Німеччини, Словаччини та Данії.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG