Спеціальні потреби

Волонтерка із США вчить сімферопольських школярів мистецтву дебатів


Уміння висловлюватися публічно, захищати свою думку, будувати власну аргументацію навчає сімферопольських школярів волонтер Корпусу миру США Едріен Клейн.

Сімферопольські гімназисти дискутують про те, чи потрібно заохочувати імміграцію іноземців до України. Вони сперечаються, як вплине додаткова пропозиція робочої сили на ринок праці. І чи це справедливо, коли студенти з Індії та Нігерії конкурують з українцями за місця у вишах. Чи правильно робить міліція, коли зупиняє на вулиці та перевіряє документи у людей, які нічого не порушували, а лиш мають інший колір волосся і шкіри. І чи існує в Україні таке явище, як ксенофобія.

Школярі поділилися на дві команди – одна має навести аргументи на користь імміграції, інша – проти. Переможуть ті, чиї доводи будуть переконливіші. Важлива деталь: вони дебатують англійською мовою.

Підтягти розмовну англійську та відточити полемічну майстерність старшокласникам допомагає вчителька зі Сполучених Штатів. Волонтер Корпусу миру Едріен Клейн працює у гімназії ось уже майже 2 роки. Завдяки їй сімферопольський дебатний клуб брав призи на змаганнях навіть у Києві.

Для багатьох школярів це ще й перша в житті нагода поспілкуватися з вихідцем з Америки і подолати деякі стереотипи.

«Можливо, якби я не познайомився з Едріен, то досі вважав би американців товстими і злими, які хочуть завоювати світ», – зазначає учень 10-го класу сімферопольської гімназії №9 Артем Жученко.

У гімназії стараються, щоб іноземна була для учнів не просто шкільним предметом, а ще й інструментом спілкування, розвитку особистості. І в цьому українським педагогам дуже допомагають волонтери Корпусу миру.

«Для нас дуже важливий волонтер, щоб у дітей була можливість не тільки вивчати мову, але й спілкуватися з її носієм. Взяти, наприклад, дебатний клуб – там немає вивчення мови. Це просто спілкування та навчання професійному спору іноземною мовою», – каже завуч гімназії Світлана Тарасенко.

Зі своїми вихованцями Едріен дискутує на глобальні теми, актуальні для світу – расизм, тероризм, права жінок. Волонтерка пригадує, що у шкільні роки вона й сама захоплювалась диспутами:

«Дебати дуже популярні в Америці. Практично в кожній школі є дебатний клуб і чи не кожного вікенду проводять змагання. Школяркою я часто брала участь у таких конкурсах; виступала на місцевому, штатному і навіть національному рівні. Це багато чого мені дало і багато чому навчило. Дебати розвивають важливі навички – критично мислити, шукати аргументи, бути гарним промовцем. Такий досвід стане в пригоді у будь-якій професії. Тому я й вирішила заснувати дебатний клуб тут в Україні».

З України додому в Америку Едріен повезе нове захоплення: навчилася вишивати. Вишитий власноруч рушник з традиційними українськими візерунками готує у подарунок своїй сестрі на весілля. Як каже Едріен, вона вступила до Корпусу миру, бо це дає можливість побувати в іншій країні не просто туристом, але пожити, попрацювати, зрозуміти іншу культуру зсередини. Два роки життя у Сімферополі подарували їй також шанс удосконалити свою російську, яку вивчала ще у коледжі. Знання іноземної мови та участь у Корпусі миру – таке резюме цінують вдома у США. Ось і виходить, що від безоплатної волонтерської праці у виграші всі – і громада, і сам волонтер. Едріен та її вихованцям це добре відомо: на цю тему в шкільному дебатному клубі вони уже дебатували.

Відео - найголовніше

Як політичні погляди поділилися на ліві та праві? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00
XS
SM
MD
LG